Acılı Kebap Acılı kebap, Adana'ya özgü ve oldukça meşhur bir kebap türüdür. Lezzeti ve sağlıklı yapısıyla bilinen bu kebap çeşidi, adeta bir vitamin ve mineral deposudur. Hem büyükler hem de acı seven çocuklar tarafından çok sevilir. Acılı Adana kebabının etleri, zırh adı verilen, satıra benzer bir bıçakla kıyılarak hazırlanır. İnce ince kıyılan kuzu etinden yapılan bu kebap, diğer kebaplardan ayıran en belirgin özelliği, kullanılan etin kalitesidir. Kebabın yapımında kullanılan et, doğal ortamda ve kendine has bir floraya sahip olan yaylalarda yetişen erkek koyunlardan elde edilir. Üretim tekniği ve ustalığı da oldukça önemlidir ve bu teknik, Acılı Adana kebabına özgün bir lezzet ve aroma katar. Karışım hazırlanırken kullanılan malzemeler arasında kırmızı pul biber, acı biber ve kuyruk yağı bulunur. Bu malzemeler, kebabın lezzetini mükemmel bir şekilde tamamlar. Acılı Adana kebabını servis ederken, yanında yeşillik, sumaklı soğan salatası gibi yan ürünler kullanılması önerilir. Çünkü bu yan ürünler, kebabın lezzetini daha da artırır. Acılı Adana kebabı kesinlikle dana eti ile yapılmaz; sadece kuzu eti ve kuyruk yağı kullanılır. İçine pul biber, acı biber ve tuz ilave edilir. Mevsiminde taze pul biber ve yörede kök biber olarak bilinen kırmızı biber kullanılırsa, kebabın lezzeti daha da artar. Taze biber kullanıldığında, biberler minik küpler halinde doğranarak karışıma eklenir. Bunların dışında hiçbir yeşillik veya baharat eklenmez. Bu acılı kebap, Adana dışında pilav üstü olarak da servis edilebilir, ancak Adanalılar genellikle bu şekilde tüketmezler. Acılı Adana Kebabının Malzemeleri
Acılı Adana Kebabı Tarifi Öncelikle geniş bir kabın içine kıymayı, pul biberi, kırmızı biberi, karbonatı ve tuzu alalım. Daha sonra soğanları rendeleyelim ve bu malzemeleri iyice yoğuralım. Bir kaseye su koyalım. Kıyma harcından yumruk büyüklüğünde parçalar alalım ve şişe güzel bir şekilde geçirelim. Daha sonra elinizi suya az batırarak yukarıdan aşağıya doğru parmaklarınızla az bastırarak şekil verelim. Çok bastırmayalım ve elimizi sürekli ıslatmayı unutmayalım. Kıyma harcının şişin uzunluğunun yarısından çoğuna gelecek şekilde yapalım. Tezgâh üstünde ucu yüksek bir yere gelecek şekilde dizelim. İster kömürlü mangalda ister elektrikli mangalda pişirebilirsiniz. İstediğiniz gibi servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun. |