Şeftali kebabı, Kıbrıs bölgesinin yöresel lezzetlerinden biri olan şeftali kebabı özellikle bayram günlerinde sık yapılmaktadır. Şeftali kebabı adını şeftali görünümünden dolayı almıştır. Ancak bazı yöreler de bu kebaba şef Ali kebabı denilmektedir. Nedeni ise şef Ali kişisinin tarifi bulmasından dolayıdır. Tabi ne kadar doğrudur en iyisini bölge halkı bilir. Şeftali kebabı kızartılırken üzerine gömlek yağ sarılıyor ve bu görünümünden dolayı da adını almıştır. Eğer kızartma olarak hazırlanması size ağır gelir ise fırında da pişirebilirsiniz.
Şeftali Kebabı İçin Gerekli Malzemeler
- 1 tane kuzu gömleği
- 500 gr kuzu ve dana kıyma
- 1 tane kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tutam maydanoz
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 yemek kaşığı galeta unu
Şeftali Kebabı Hazırlanışı
Kuru soğanın kabuklarını soyun ve ince kıyım olacak şekilde doğrayın. Bu aşama da kuru soğanı rende yapabilirsiniz. Arzu ederseniz eğer kuru soğanın sadece suyunu da kullanabilirsiniz. Rendelenmiş olan kuru soğanın içerisine ince kıyım yapılmış galeta unu, karabiber, tuz ve kıyma ilavesi yapın. Bir tutam maydanozu da yıkayıp temizleyin ve ince olacak şekilde doğrayın. Doğranmış olan maydanozu da köfte harcının içerisine ilave edin. Hazırlanmış olan malzemeleri yaklaşık 5 dakika kadar yoğurun. Yoğrulmuş olan köfte harcını buzdolabına kaldırın ve 5 dakika kadar dinlendirin. Dinlendikten sonra köfte harcından cevizden biraz büyük parçalar kopartın ve hafif uzun olacak şekilde yuvarlayın. Hazırlanmış köfteleri bir tabağın içerisine alın.
Kuzu gömleği tezgahın üzerine serin ve 8 cm eninde uzun olacak şekilde şeritler dilimleyin. Eğer kuzu gömleği sert ise yoğurt suyuna ıslatın ve bir müddet bekletin. Akabinde köftelerden bir tanesini gömleğin üzerine yerleştirin ve bir kere sarın ve ardından gömleğin dibini kesin.
Kalan diğer köfteleri de aynı şekilde hazırlayın ve bir fırın tepsisine dizin. Hazırlanmış olan köfteleri buzdolabına kaldırın ve bir gece bu şekilde buzlukta bekletin. Ertesi gün köfteleri buzdolabından alıp 200 derecelik fırına gönderin. Köftelerin her tarafı kızarana dek fırında pişirmeye devam edin. nar gibim kızarmış olan köfteleri fırından alın ve sıcak olarak servise sunum yapın. Afiyet olsun.