Tokat Kebabı Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Tokat Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Tokat Kebabı, Tokat şehrine özgü, bol sebzeli ve lezzetli bir kebap türüdür. Özel kebap ocaklarında yapılması nedeniyle tadı hiçbir kebap türüne benzemez. Özellikle süt kuzusuyla yapılan Tokat kebabı, sonbahar döneminde tüketilir. Bu nedenle, tam kıvamında yemek isterseniz sonbahar döneminde süt kuzusuyla denemenizi öneririm. Bu lezzeti, tuğladan örülmüş ocakta pişmiş haliyle yemek elbette daha lezzetli olacaktır. Ancak, evde mangal üzerinde dizerek ya da fırında da bu harika ziyafeti sevdiklerinize sunabilirsiniz.

Tokat Kebabı Malzemeleri (6 Kişilik)

  • 1 kg kuzu eti
  • 4 adet patlıcan
  • 5 adet domates
  • 10 adet yeşil biber
  • 3 adet patates
  • 2 adet soğan
  • 2 baş sarımsak
  • 1,5 çay bardağı sıvı yağ
  • 200 gram kuyruk yağı
  • 2 adet tırnaklı pide
  • Tuz
  • Karabiber

Tokat Kebabı Nasıl Yapılır?

Sebzeleri çok küçük olmayacak şekilde doğrayın. Şişe önce kuyruk yağından bir parça yerleştirin. Ardından sırasıyla domatesleri şişe saplayın. Aynı işlemi biberler için de yapın. 2 baş sarımsağı da ayıklamadan ve temizlemeden bu şekilde şişe takın. Kuzu etinin üzerine bir miktar sıvı yağ, tuz ve karabiber ilave edin. İyice karıştırın. Şişin en başına kuyruk yağını taktıkten sonra sırasıyla patlıcan, kuzu eti ve patatesi dizin. Bu işlemi tüm malzeme bitene kadar tekrarlayın. Hazırlanan şişleri önceden ısıtılan ızgaraya koyun.

Pişen kebabı tırnaklı pidenin üzerine alın. Domateslerin kabuklarını soyduktan sonra bıçak yardımıyla ezin. Sarımsakları soyduktan sonra ince ince doğrayın. Patlıcanlı ve kuzu etli şişleri de en üste dairesel şekilde dizin.

Afiyet Olsun.

Ek Bilgiler

Tokat Kebabı, geleneksel olarak Tokat ilinin ünlü bağ evlerinde düzenlenen bağbozumu şenliklerinde ve diğer özel günlerde yapılır. Kebap, Tokat mutfağının en önemli yemeklerinden biridir ve şehrin gastronomi turizmine büyük katkı sağlar. Tokat Kebabı'nın en önemli özelliklerinden biri, kullanılan sebzelerin ve etin tamamen doğal ve yerel ürünler olmasıdır. Bu da kebabın lezzetini ve besin değerini artırır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Can Can

23 Mayıs 2024 Perşembe

Tokat Kebabı körpe (sütten kesilmemiş) kuzu etinden yapılır. Dana etinden yapılmaz. Dana eti ile yapmaya kalkarsanız ya kuru ya da çiğnemesi zor bir yemek yapmış olursunuz. Patlıcanın buğusu dana etini pişiremez. Hatta koyun eti ile bile Tokat kebabı yapılmaz. Tokatta veya ilçelerinde dana eti ile kebap yapıp servis edecek kişi, müşterinin o anki ruh haline göre ya dayak yer ya da alay konusu olur.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Can Can,

Yorumunuzda Tokat Kebabı'nın hangi etle yapılması gerektiğini çok güzel bir şekilde anlatmışsınız. Gerçekten de bu yemeğin asıl lezzeti sütten kesilmemiş kuzu etinden gelmektedir. Dana eti kullanıldığında istenilen sonucu almak mümkün değil. Tokat'ın geleneklerine ve yemek kültürüne olan bu derin bağlılığınızı ve bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler. Bu tarz bilgiler, yemeğin orijinal lezzetini korumak için çok önemli.

Selamlar,

2. Cevap
cevap

Bahattin

Tebrik ederim kardesim aynen dedigin gibi dana etinden tokat kebabı olmaz

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Simit Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Simit Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Patlıcan Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Patlıcan Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Köfteli Patlıcan Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Köfteli Patlıcan Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Kıyma Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Kıyma Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bostan Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Bostan Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Manisa Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Manisa Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Parmak Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Parmak Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Testi Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Testi Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Şiş Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Şiş Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Talaş Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Talaş Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Tokat Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Tokat Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Tirit Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Tirit Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Oruk Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Oruk Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Çentik Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Çentik Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Kafkas Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Kafkas Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Çömlek Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Çömlek Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Abant Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Abant Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Türk mutfağına Ait Kebap Türleri Nelerdir?

Türk mutfağına Ait Kebap Türleri Nelerdir?

Beğendili Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Beğendili Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaş Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaş Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Sebze Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Sebze Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Çoban Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Çoban Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Çökertme Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Çökertme Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Kebap Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kebap Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kestane Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Kestane Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Taş Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Taş Kebap Tarifi ve Malzemeleri

İncik Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

İncik Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Kürdan Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Kürdan Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Filiz Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Filiz Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Saksı Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Saksı Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Kebap Tarifleri Tarifi ve Malzemeleri

Kebap Tarifleri Tarifi ve Malzemeleri

Çardak Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Çardak Kebabı Tarifi ve Malzemeleri