Çentik Kebabı
Çentik Kebabı, Hakkari yöresine ait olan ve asıl adı Çeltik Kebabı olan bir yemektir. Ancak, çoğu bölgede Çentik Kebabı olarak bilinmektedir. Hakkari ve çevresinde oldukça beğenilen ve lezzetli olan bu kebabın yapılışı biraz zahmetli olsa da sonucu buna değer niteliktedir.
Çentik Kebabı İçin Gerekli Malzemeler
- 100 gram kıyma
- 3 adet orta boy patlıcan
- 1 adet kırmızıbiber
- 3 adet orta boy patates
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 adet yeşilbiber
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- Göz kararı tuz
- Göz kararı karabiber
- Göz kararı kekik
- Göz kararı sıvı yağ
Çentik Kebabının Sosu İçin
- 1 kase yoğurt
- 3-4 diş sarımsak
Çentik Kebabı Nasıl Yapılır?
Çentik kebabını hazırlamak için ilk olarak, üç adet orta boy patlıcan alınır ve yıkanıp kurutulduktan sonra ocakta közlenir. Patlıcanlar közlendikten sonra kabukları soyulur ve küp küp doğranır. Ardından, bir adet kırmızıbiber yıkanıp kurulanır ve aynı şekilde közlenip küp küp doğranır.
Orta boy bir tava alınır ve içine göz kararı sıvı yağ koyulur. Bir adet orta boy kuru soğan soyulup küp küp doğranarak tavaya eklenir. Ardından, bir adet yeşilbiber yıkanıp küp küp doğranır ve tavaya eklenir. Soğan ve yeşilbiber orta ateşte ara ara karıştırılarak kavrulur. Soğanlar pembeleşince içine bir tatlı kaşığı domates salçası eklenir ve bir süre daha kavurma işlemine devam edilir.
Daha sonra, tavaya göz kararı tuz, kekik ve karabiber eklenir ve ocağın altı hafif kısılır. Önceden közlenip doğranmış olan kırmızıbiber ve patlıcanlar da tavaya ilave edilip karıştırıldıktan sonra 2-3 dakika daha kavrulması beklenir. Üç adet orta boy patates soyulup ince ince dilimlenir. Bir tavada kızartma yağı ısıtılır ve dilimlenmiş patatesler bu tavada orta ateşte kızartıldıktan sonra, patatesler ayrı bir yere alınır.
3-4 diş sarımsak soyulup rendelendikten sonra bir kase yoğurdun içine eklenir ve karıştırılır. Bir tavaya bir yemek kaşığı sıvı yağ koyulup ocağa alınır. İçine 100 gram kıyma eklenir ve kıyma suyunu iyice çekene dek kavrulur. Kıymanın kavrulmasının ardından, damak zevkine göre tuz, kekik ve karabiber eklenir ve iyice karıştırılıp ocaktan alınır.
Son olarak, dileğe göre kayık ya da geniş ve yuvarlak bir servis tabağı alınır. İlk olarak patlıcanlı karışım olmak üzere sırasıyla kızarmış patates, sarımsaklı yoğurt ve en üst kısma kıyma kavurması koyulur. Malzemeleri koyarken yayarak her tarafına eşit gelecek şekilde dağıtmaya özen göstermek gerekmektedir. Hazırlanan Çentik Kebabı sıcak olarak servis edilir.
Ekstra Bilgiler
Çentik Kebabı, tarihî ve kültürel bağları olan bir yemektir. Hakkari'nin zengin mutfağının bir parçası olarak, bu kebap hem doyurucu hem de besleyicidir. Bu kebap, özellikle misafir ağırlarken sofraları süsleyen bir ana yemektir. Kebabın lezzeti, kullanılan malzemelerin tazeliği ve közlenmiş sebzelerin aromasıyla birleşerek unutulmaz bir tat deneyimi sunar.
Afiyet olsun. |