Abant Kebabı Abant kebabı, adından da anlaşılacağı üzere Bolu'nun Abant bölgesine özgü, lezzeti ve sunumuyla dikkat çeken bir yemektir. Abant kebabını sadece Abant'ta değil, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde de bulabilirsiniz. Ancak, özellikle Abant'a yolunuz düşerse bu eşsiz yemeği yerinde tatmanızı tavsiye ederim. Abant kebabı, yapılışının kolaylığı ve lezzetiyle öne çıkan bir yemektir. Maliyeti düşük olması da Abant kebabını cazip kılmaktadır. Görünümüyle servis ettiğiniz kişilerin beğenisini kazanır ve lezzetiyle bu beğeniyi daha da artırır. Şimdi, bu lezzetli yemeğin tarifine geçelim. Abant Kebabı Malzemeleri
Abant Kebabı Nasıl Yapılır? Orta boy bir tencere alarak yemeğimize başlayalım. Tencereyi ocağa koyarak az miktar yağ ekleyelim. Ardından, 200 gram kuzu veya dana etimizi küçük küpler halinde doğrayarak yağa ekleyelim ve kavurmaya başlayalım. Etlerin suyunu bırakıp çekene kadar karıştırmaya ve pişirmeye devam edelim. Sonra etlerin üzerine üç parmak geçecek kadar su ekleyelim ve ince kıyılmış soğanları da ekleyerek pişirmeye devam edelim. Pişmeye yakın tuz eklemeyi unutmayalım. Eklediğimiz suyu çekene kadar pişirelim ve suyunu çektiğinde küçük küçük doğradığımız mantarları ve tereyağını ekleyelim. Mantarlar da suyunu bırakacağından, onların da suyunu çekene kadar bekleyelim. Ardından, ince doğradığımız biberleri ekleyip kavurmaya devam edelim. Sonra domates ve karabiberi de ekleyip domatesler yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edelim. Etlerimiz kavrulurken, bir yanda patlıcanları soymadan boylamasına ortadan ikiye bölelim. Patlıcanlar kızaracağı için kağıt havlu ile kurutalım. Ardından patlıcanları bol yağda iyice yumuşayıncaya kadar kızartalım. Kızaran patlıcanların fazla yağını kağıt havlu yardımıyla alalım ve patlıcanları fırın tepsisine yerleştirelim. Fırın tepsisine yerleştirdiğimiz patlıcanların ortalarını çatal yardımıyla güzelce ezip püre haline getirelim. Ardından, etli harcımızı patlıcanların içine paylaştıralım. Bir miktar sıcak suyun içine salça ekleyerek salçalı su hazırlayalım ve tepsinin içine dökelim. Tuzunu da ekleyip önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına verelim. Abant kebabının pişmesine yakın, rendelenmiş kaşarları üzerine serpiştirelim ve kaşarlar eriyene kadar pişirmeye devam edelim. Eriyince fırından alalım ve güzel bir servis tabağında sunalım. Afiyet olsun. |
Ayke
24 Temmuz 2024 ÇarşambaPeki Abant kebabını diğer kebaplardan ayıran özellikler nelerdir? Bu yemeğin yapılışında ya da malzemelerinde farklılıklar var mı? Ayrıca Abant bölgesine özgü olması, bu kebabın lezzetine ne gibi bir katkı sağlıyor?
Cevap yazAdmin
24 Temmuz 2024 ÇarşambaAyke, Abant kebabını diğer kebaplardan ayıran özellikler, öncelikle malzemelerinde ve yapılış tarzında gizli. Abant kebabı genellikle kuşbaşı et, patlıcan, domates, biber ve sarımsak gibi taze sebzelerle hazırlanır. Özellikle patlıcanın kebapta kullanılması, ona farklı bir lezzet katar. Ayrıca, bu kebap genellikle fırında pişirilir ki bu da etin ve sebzelerin lezzetlerinin birbirine karışmasını sağlar.
Abant bölgesine özgü olması, yemeğe ayrıca bir yerel tat katıyor. Bölgenin doğal ve taze malzemeleri ile yapılan bu kebap, Abant'ın temiz havası ve suyu ile yetişen sebzelerle hazırlandığı için farklı bir aroma sunuyor. Bu da Abant kebabını diğer kebaplardan ayıran önemli bir özellik.