Taş Kebap Taş kebap, özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıkça tüketilen, etin yoğun kullanıldığı geleneksel bir yemektir. Bu bölgelerde yaşayan insanlar, geçimlerini genellikle çiftçilik ve hayvancılıkla sağladıkları için bolca et tüketmektedirler. Taş kebabının ismi, geçmişte yemeğin taş şeklinde ve çamurdan yapılan özel bir tencere içinde pişirilmesinden kaynaklanmaktadır. Günümüzde de bu isimle anılmaya devam etmektedir. Taş Kebap İçin Gerekli Malzemeler
Taş Kebap Nasıl Yapılır? Öncelikle, etinizi iyice yıkayarak kanın tamamen çıktığından emin olun. Ardından, temizlenmiş etleri tencereye alın ve zeytinyağını, tuzu ekleyerek etler suyunu salıp çekene kadar kavurun. Eğer etleriniz sertse ve kolay pişmiyorsa, yarım bardak sıcak su ilave ederek suyunu çekene kadar biraz daha pişirin. Etler piştikten sonra, önceden temizleyip doğradığınız arpacık soğanları veya ince kıyılmış kuru soğanı, ince doğranmış yeşil biberi ve küçük küpler halinde doğranmış domatesi tencereye ekleyin. Soğanlar renk değiştirene kadar, 1 kaşık tereyağında kavurun. Ardından, salçayı, hafif acı kırmızı pul biberi ve yeterli miktarda kekiği ekleyerek salçanın kokusu çıkana kadar karıştırarak kavurun. Hazırladığınız etlerin üzerine, porselen bir tası yerleştirin ve tasın üzerini geçmeyecek şekilde sıcak su ekleyin. Etler, tasın içinde su buharı ile pişecektir. Suyunu tamamen çektikten sonra, tenceredeki tası çıkarabilirsiniz. Diğer tarafta, küp şeklinde doğranmış patatesleri sıvı yağda kızartın ve kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını süzün. Kızarmış patatesleri, salçasını eklediğiniz etlerin üzerine garnitür olarak ekleyin. Etlerin üzerine hafif tuz serptikten sonra, tencereye az miktarda su ekleyerek 10-15 dakika daha kısık ateşte pişirin. Artık taş kebap servise hazırdır. Afiyet olsun. Ekstra Bilgiler Taş kebap, geleneksel olarak taş tencere veya toprak kaplarda pişirildiği için bu ismi almıştır. Günümüzde ise modern mutfak ekipmanları ile de kolayca hazırlanabilir. Ayrıca, taş kebabının yanına pilav veya bulgur pilavı gibi garnitürler ekleyerek sofranızı zenginleştirebilirsiniz. |
Salar
26 Haziran 2024 ÇarşambaYemekler muthiş türkiyenin hiçbir yerinde bulamazsınız böyle bir lezzeti Ortam da güzel bu arada kesinlikle tavsiye ederim
Cevap yazAdmin
26 Haziran 2024 ÇarşambaTeşekkürler Salar, güzel yorumun için çok sağ olun! Beğenmenize sevindik, yine bekleriz!