Kuyu KebabıKuyu kebabı, özel misafirler için hem çok lezzetli hem de zaman alıcı olmayan bir et yemeğidir. Hazırlama süresi oldukça kısa olmakla birlikte, pişirme süresi biraz uzun olabilir. Lezzetli bir kuyu kebabı yapmak için kuyunun özellikleri de oldukça önemlidir. Kuyu kebabının hazırlanacağı kuyu, 2,5 metre çapında ve 4 metre derinliğinde, ortası geniş, dibi ve üst kısmı dar olan bir kuyudur. Bu kuyu, ateş tuğlası ile örülerek hazırlanır. Kuyunun çömlek şeklinde örülmesinin sebebi ise ateşin dönerek yukarıya çıkıp bütün tuğlaları ısıtması içindir. Kuyu kebabı yapmak için önce kebap kuyusu yakılır. Çam çırası ile yakılır çünkü çıra daha fazla ısı sağlar ve güzel kokusuyla da kuyu kebabına ekstra lezzet katar. Kuyuda oluşan közler kürekle dışarı alınır. Kuyunun dip kısmına geniş bir tepsi içinde 2 litre su konulur. Daha sonra kuzular, demir çengellerle kuyuya sarkıtılır ve kuyunun üzeri sıkıca kapatılır. Tepsiye koyulan su, kuyuya buhar yapar ve kebabın yumuşak olmasını sağlar. Kuyu kebabı, kuyuda en az 1,5 ya da 2 saat bekletilmelidir. Kuyu Kebabının Malzemeleri
Kuyu Kebabı Nasıl Yapılır?Soğanı, eti pişireceğiniz günün bir akşam öncesinden rendeleyin. Rendelenmiş soğan, salça, tuz ve sıvı yağı bir kabın içinde karıştırın. Sonra etin her yerine bu karışımı güzelce sürün. Etin aralarına kadar ellerinizi sokup bütün malzemelerin dağıldığından emin olun. Eti hava almayacak şekilde bir kaba koyun ve buzdolabında bir gece yani yaklaşık 10 saat bekletin. Eti pişireceğiniz zaman buzdolabından alın ve oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Hava almayacak şekilde üstü kapalı olmalıdır. Oda sıcaklığına geldiği zaman etin üzerindeki fazla soğan ve salçayı temiz bir peçete ile hafifçe sıyırın. (Bu işlem tamamen isteğe bağlıdır. Arzuya göre üzerindeki salça ve soğanla da birlikte pişirebilirsiniz.) Eğer kuyu kebabını kuyuda pişiremezseniz, eti çift tabanlı bir çelik tencereye koyup kısık ateşte pişirebilirsiniz. Yaklaşık 4 saatte yavaş yavaş kısık ateşte pişirmek gerekir. Bu pişirme yöntemi ile kesinlikle yağ ve su koymayın. Merak etmeyin, etiniz çok kısık ateşte pişeceği için yanmaz ve bu dört saatlik sürede etler suyunu bırakır. Sonra tekrar suyunu çekecek ve etler lokum gibi olur. Çok lezzetli bir kebap olur. Ancak etlerin pişme süresi etin büyüklüğüne ve ocağın ateşinin durumuna göre değişir. Çok küçük çaplı bir ocakta pişirecekseniz kısık ateşte 5 saatte de pişebilir ve lokum gibi yumuşak olur. Kebabı pişirirken tencerenin kapağını sık sık açmamalısınız. Zaten altı kısık ateşte 2,5 saat hiç ellemeden ağzı kapalı bir şekilde kendi halinde pişer ve yanmaz. Etler suyunu tamamen çekip alt tarafı cızırdamaya başladığı zaman pişmiş demektir. Ocağın altını kapatın ve 10 dakika dinlenmesini bekleyin. 10 dakika sonra kebabımız servise hazır hale gelir. Afiyet olsun. |
Kuyu kebabının hazırlanması gerçekten bu kadar zahmetsiz mi? Ãam çırası kullanarak ateş yakmak ve eti kuyuda pişirmek zorlu bir süreç gibi geliyor. Ayrıca, eti bu kadar uzun süre kısık ateşte pişirmenin sonucu olarak lezzetli ve yumuşak bir kebap elde edilebilir mi?
Cevap yazMerhaba Kûhsar,
Kuyu kebabının hazırlanması zahmetsiz gibi görünse de, aslında oldukça özen ve sabır gerektiren bir süreçtir. Çam çırası kullanarak ateş yakmak, hem etin lezzetini artıran hem de geleneksel bir yöntemdir. Eti kuyuda pişirmek, uzun süre kısık ateşte tutmak demektir ve bu da etin yumuşak ve lezzetli olmasını sağlar. Yani, doğru teknikler kullanıldığında kuyu kebabı gerçekten harika bir sonuç verir. Ancak, bu süreci ilk defa deneyenler için bazı zorluklar olabilir. Sabırlı ve dikkatli olursanız, sonuç sizi tatmin edecektir.