Kuyu Kebabı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Kuyu Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Kuyu kebabı özel misafirler için hem çok lezzetli hem de zamanınızı almayan bir et yemeğidir. Hazırlama süresi oldukça kısa oluyor. Ama pişirme süresi biraz uzun oluyor. Lezzetli bir kuyu kebabı yapmak için kuyunun özelliği de çok önemlidir. Kuyu kebabının hazırlanacağı kuyu 2,5 metre çapında 4 metre derinliği olan, ortası geniş, dibi ve üst kısmı dar olan bir kuyudur. Ateş tuğlası ile örülerek hazırlanıyor. Kuyunun çömlek şeklinde örülmesinin sebebi ise ateşin dönerek yukarıya çıkıp bütün tuğlaları ısıtması içindir. Kuyu kebabı yapmak için önce kebap kuyusu yakılır. Çam çırası ile yakılır. Çünkü çırarın daha çok ısı sağlıyor ve güzel kokusuyla da kuyu kebabına daha çok lezzet katıyor. Sonra kuyuda oluşan közleri kürekle dışarı alınıyor. Kuyunun dip kısmına geniş bir tepsi içine 2 litre su koyuluyor. Daha sonra kuzuların demir çengellerle kuyuya sarkıtılır. Sonra kuyunun üzeri sıkıca kapatılır. Tepsiye koyulan su kuyuya buhar yapar ve kebabın yumuşak olmasını sağlıyor. Daha çok lezzeti artıyor. Kuyu kebabının kuyuda en az 1,5 ya da 2 saat beklemesi gerekiyor.

Kuyu kebabının malzemeleri
  • 1 Adet kemiksiz kuzu kol ya da but (Kasabınızdan etin kemiğini, eti hiç parçalamadan çıkartmasını isteyin. Etin üzerindeki yağları aldırtmayın. Çünkü kuyu kebabı piştiğinde kuru kuru oluyor. Çok sert olan yağları ince şekilde alınır, yumuşak yağlar alınmaz)
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası (İsteğe göre acı biber salçası da olabilir. Salçasız yapmak da olur bu şekilde de çok lezzetli oluyor).
  • 1 Çay bardağı sıvı yağ (İsteğe göre zeytinyağı)
  • 1 Orta boy soğan
  • 1 Tatlı kaşığı dolusu tuz
Kuyu kebabı nasıl yapılır?

Soğanı, eti pişireceğiniz günün bir akşam önceden rendeleyin. Rendelenmiş soğan, salça, tuz ve sıvı yağı bir kabın içinde karıştırın. Sonra etin her yerine bu karışımı güzelce sürün. Etin aralarına kadar ellerinizi sokup bütün malzemelerin dağıldığından emin olun. Eti hava almayacak şekilde bir kaba koyun ve buzdolabında 1 gece yani yaklaşık 10 saat bekletin. Eti pişireceğiniz zaman buzdolabından alın. Oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Hava almayacak şekilde üstü kapalı olması gerekiyor. Oda sıcaklığına geldiği zaman etin üzerindeki fazla soğanı, salçanın fazlasını alın. Alabilmek için temiz bir peçete ile etin üzerindeki malzemeleri hafifçe sıyırın. (Bu işlem tamamen isteğe göre yapılır. Arzuya göre üzerindeki salça ve soğanla da birlikte pişirebilirsiniz.) bu tarifi kuya da pişirmezseniz eti çift tabanlı bir çelik tencereye koyup da kısık ateşte pişirebilirsiniz. Yaklaşık 4 saatte yavaş yavaş kısık ateşte pişirmek gerekiyor.

Bu pişirme yöntemi ile kesinlikle yağ ve su koymayın. Merak etmeyin etiniz çok kısık ateşte pişeceği için yanmaz ve bu dört saatlik bir sürede etler suyunu bırakıyor. Sonra tekrar suyunu çekecek ve etler lokum gibi oluyor. Çok lezzetli bir kebap oluyor. Ama etlerin pişme süresi etin büyüklüğüne göre ve ocağın ateşinin durumuna göre değişiyor. Çok küçük çaplı bir ocakta pişirecekseniz kısık ateşte 5 saatte de pişirilir ve lokum gibi yumuşak oluyor. Kebabı pişirirken tencerenin kapağını çok çok açmamalıyız. Zaten altı kısık ateşte 2,5 saat hiç ellemeden ağzı kapalı bir şekilde kendi halinde pişer yanmaz. Etler suyunu tamamen çekip alt tarafı cızırdamaya başladığı zaman pişmiş demektir. Ocağın altını kapatın ve 10 dakika dinlenmesini bekleyin. 10 dakika sonra kebabımız servise hazır hale geliyor.

Afiyet olsun.

Kuyu Kebabı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kebap Tarifleri Tarifi ve Malzemeleri

Kebap Tarifleri Tarifi ve Malzemeleri

Kebap Çeşitleri Nelerdir?

Kebap Çeşitleri Nelerdir?

Talaş Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Talaş Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Beğendili Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Beğendili Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Hatay Tepsi Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Hatay Tepsi Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şehzade Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Şehzade Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yörük Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Yörük Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kebap Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kebap Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Macar Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Macar Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Halep Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Halep Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Urfa Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Urfa Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Çöp Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Çöp Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Bostan Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Bostan Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Beykoz Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Beykoz Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Çiftlik Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Çiftlik Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Aynalı Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Aynalı Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Sultan Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Sultan Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Adana Şiş Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Adana Şiş Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Antakya Tepsi Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Antakya Tepsi Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Kestane Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Kestane Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Kazan Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Kazan Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Çökertme Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Çökertme Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Lokma Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Lokma Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Yufka Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Yufka Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Tava Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Tava Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Şiş Kebap Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Şiş Kebap Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Pöç Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Pöç Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Kibrit Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Kibrit Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

İslim Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

İslim Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Evde Adana Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Evde Adana Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Saksı Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Saksı Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Dürüm Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Dürüm Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Konak Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Konak Kebabı Tarifi ve Malzemeleri