Tirit Kebabı Tirit kebabı, özellikle Konya bölgesinde sıkça yapılan ve Konya mutfağının yöresel lezzetlerinden biri olarak bilinir. Bu farklı ve lezzetli yemek, özellikle düğün ve mevlit yemeklerinde vazgeçilmez bir yere sahiptir. Aynı zamanda tirit kebabını davet yemekleri, özel konuklar veya akşam yemeği için de hazırlayabilirsiniz. Daha önce tirit kebabı yapmamışsanız, size vereceğimiz tarif ile zorlanmadan hazırlayabilirsiniz. Tirit Kebabı İçin Gerekli Malzemeler
Tirit Kebabı Nasıl Yapılır? İlk olarak kuşbaşı etleri sudan geçirip kurutun. Suyu süzdürülmüş olan etleri düdüklü tencerenin içerisine alın ve üzerine bir çay bardağı su ilavesi yapın. Etleri yumuşayana dek düdüklü tencerenin içerisinde pişirin. Etler yumuşayınca etleri düdüklü tencerenin içerisinden alın ve bir tavaya ilave edin. Etlerin üzerine tereyağı veya sıvıyağ ilavesi yapıp kavurmaya başlayın. Yağın içerisinde kızarana dek etleri pişirin. Etler pişerken siz de bu arada yeşil biberleri, kuru soğanları ve domateslerin kabuklarını temizleyin. Sivri biberleri ay şeklinde doğrayın. Kuru soğanları da piyazlık şekilde doğrayın ve bir kasenin içerisine alın. Kuru soğanların içerisine sumak ve az miktar tuz ilavesi yapıp karıştırın. Ekmekleri ufak kareler şeklinde doğrayıp servis tabaklarına alın. Ekmeklerin üzerine etin haşlandığı et suyundan birer kepçe gezdirerek dökün. Yoğurdu bir kaseye alın ve içerisine rendelenmiş sarımsak ile tuz ilavesi yapıp karıştırın. Etlerin üzerine hazırlanmış olan sarımsaklı yoğurttan gezdirin. Kabukları soyulmuş ve küp şeklinde doğranmış olan domatesleri de yoğurdun üzerine serpiştirin. Sumak ile ovduğunuz kuru soğanları ve yeşil biberleri bir kase de karıştırıp domateslerin üzerine gezdirin. Tereyağında kavrulmuş olan kuşbaşı etleri de biberlerin üzerine kaşık ile serpiştirerek ilave edin. Arzu ederseniz eğer etlerin üzerine tereyağı ve kırmızı pul biber yakıp dökebilirsiniz ya da sadece kekik ilavesi yapabilirsiniz. Hazır hale gelmiş olan tirit kebabını sıcak olarak sunum yapın. Afiyet olsun. Ekstra Bilgiler Tirit kebabı, tarihsel olarak Osmanlı mutfağında da önemli bir yere sahiptir. Bu yemek, genellikle bayat ekmekleri değerlendirmek amacıyla yapılır ve bu sayede israfın önüne geçilir. Tirit kebabı, protein, karbonhidrat ve çeşitli vitaminler açısından zengin bir yemektir. Ayrıca, hazırlık aşamasında kullanılan sarımsak ve sumak, yemeğe hem lezzet hem de sağlık açısından fayda sağlar. Bu tarifte kullanılan malzemeler ve pişirme teknikleri, tirit kebabının lezzetini ve besleyiciliğini artırır. Tandır ekmeği yerine pide veya başka bir ekmek çeşidi de kullanılabilir. Aynı şekilde, dana eti yerine kuzu eti veya tavuk eti kullanarak tarifi çeşitlendirebilirsiniz. |
Oytun
12 Temmuz 2024 CumaTirit kebabını denemek istiyorum ama tandır ekmeği bulamazsam yerine hangi ekmek türünü kullanabilirim? Ayrıca yoğurt yerine farklı bir şey kullanabilir miyim?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Oytun,
Tirit kebabını denemek için tandır ekmeği bulamazsanız, pıde ya da bazlama gibi kalın ve yumuşak ekmek türlerini kullanabilirsiniz. Bu ekmekler de tirit kebabının lezzetini gayet güzel yansıtacaktır. Yoğurt yerine ise, arzu ederseniz ayran ya da krema kullanabilirsiniz. Ancak yoğurdun verdiği hafif ekşi ve ferahlatıcı tadın yerini tam olarak tutmayabilir. Deneyip damak tadınıza hangisinin daha uygun olduğunu görebilirsiniz.
Afiyet olsun!