Geleli Kebabı Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Geleli Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Geleli Kebabı:

Geleli Kebabının Tarihçesi ve Özellikleri

Geleli Kebabı, Malatya ilinin Geleli yöresine özgü bir yemek çeşididir. Yüzyıllardır bu bölgede yapılan ve nesilden nesile aktarılan bu kebap, Geleli yöresinin kültürel mirasıdır. Geleli Kebabı, lezzeti ve özgün tarifi ile dikkat çeker. Bu kebabı yapmak zor olmamakla birlikte, özel misafirleriniz için ya da ailenizle keyifli bir akşam yemeği geçirmek istediğinizde ideal bir seçimdir. Şimdi Geleli Kebabı'nın tarifine geçelim. Umarım siz de en az benim kadar beğenirsiniz.

Geleli Kebabı İçin Gerekli Olan Malzemeler (4-5 Kişilik)

  • 2 kilo patlıcan
  • 500 gram kuşbaşı et
  • 2 adet orta boy domates
  • 5 veya 6 adet sivri biber
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 3 veya 4 çay kaşığı tuz
  • 3 veya 4 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 3 çorba kaşığı tereyağı

Geleli Kebabı Nasıl Yapılır?

Geleli Kebabı'nı hazırlamak için öncelikle, iki kilo patlıcan iyice yıkandıktan sonra ocakta tek tek közlenir. Közlenen patlıcanlar ocaktan alınarak soyulur ve bıçakla doğranır. Daha sonra, doğranan patlıcanlara göz kararı tuz eklenip harmanlanır. Bir fırın kabı alınır ve içine doğranıp tuzlanmış olan patlıcanlar eşit şekilde yayılır.

Orta boy bir tencereye sıvı yağ koyulur ve ocakta ısıtılır. Isıtıldıktan sonra içine 500 gram kuşbaşı et konur ve ara sıra karıştırılarak kavrulur. Kavurma işlemi sürerken, bir adet orta boy kuru soğan soyulup küp küp doğranarak tencereye eklenir. 5 veya 6 adet sivri biber yıkanıp doğranır. 2 adet orta boy domates de yıkanıp, soyulup küçük küçük doğranır ve 1 çorba kaşığı domates salçası ile doğranmış domates ve biberler de tencereye eklenir. Ancak, önce etin pişip pişmediğini kontrol etmek ve et pişmişse diğer malzemeleri tencereye eklemek gerekmektedir.

Tüm malzemeler karıştırılıp, birkaç dakika daha kavurma işlemine devam edildikten sonra, tencereye 2 veya 3 su bardağı sıcak su eklenir ve et yumuşayana kadar kavurma işlemine devam edilir. Su azaldığında göz kararı tuz eklenir ve ocaktan alınır. Pişen karışım fırın tepsisindeki patlıcanların üzerine serilir ve tepsi önceden ısıtılmış fırına koyularak 15 dakika kadar pişirilir. Son olarak, tavada tereyağı eritilir ve yakıldıktan sonra fırından çıkarılmış olan tepsiye dökülür. Sıcak olarak servis edilir.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Geleli Kebabı'nın lezzetini artırmak için eti marine edebilirsiniz. Marine işlemi için zeytinyağı, limon suyu, sarımsak ve çeşitli baharatlar kullanabilirsiniz. Ayrıca, közlenmiş patlıcanın üzerine kaşar peyniri rendesi serpebilir ve fırından çıkardıktan sonra taze maydanoz ile süsleyebilirsiniz. Bu kebap, yanında bulgur pilavı ve ayran ile mükemmel bir uyum sağlar.

Geleli Kebabı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Şeftali Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Patates Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Patates Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Sultan Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Sultan Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Bahçıvan Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Bahçıvan Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Kıyma Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Kıyma Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Antep Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Antep Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İslim Kebabı Nasıl Yapılır?

İslim Kebabı Nasıl Yapılır?

Güncel

Tirit Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Tirit Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Pöç Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Pöç Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Evde Adana Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Evde Adana Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Patates Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Patates Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Tire Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Tire Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Çöp Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Çöp Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Erzurum Cağ Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Erzurum Cağ Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Orman Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Orman Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Kağıt Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Kağıt Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurt Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurt Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Beykoz Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Beykoz Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Mengen Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Mengen Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Kebap Kaç Kalori?

Kebap Kaç Kalori?

İskender Kebap Tarifi ve Malzemeleri

İskender Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Manisa Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Manisa Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Karışık Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Karışık Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Sini Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Sini Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Kuşbaşı Etli Patlıcan Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Kuşbaşı Etli Patlıcan Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Evde Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Evde Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Çöp Şiş Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Çöp Şiş Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Çentik Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Çentik Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Konak Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Konak Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Filiz Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Filiz Kebabı Tarifi ve Malzemeleri