Hatay Tepsi Kebabı: Hatay tepsi kebabı, adından da anlaşılacağı üzere Hatay ilinin Antakya mutfağına özgü bir kebap çeşididir. Hatay'ın bu tepsi kebabının yapımı oldukça basit olup, tadı ise son derece lezzetlidir. Bu sebeple Hatay'ın en fazla sevilen yemeklerinden biridir. Tepsi kebabının diğer adı da sini kebabıdır ve bazı yerlerde bu isimle bilinmektedir. Bu yazıda, sizler için tepsi kebabının yapılışını paylaşacağım. Umarım beğenirsiniz. Hatay Tepsi Kebabı İçin Kullanılacak Malzemeler
Hatay Tepsi Kebabı Nasıl Yapılır? Hatay tepsi kebabını hazırlamak için ilk olarak, bir adet orta boy kuru soğan soyulup dörde bölünür, iki diş sarımsak soyulur, yarım demet maydanoz ayıklanır ve yıkanır. Son olarak, bir adet kaypa biberi de yıkandıktan sonra tüm malzemeler mikserden geçirilir ve güzelce karıştırılır. Derin bir kabın içine 750 gram orta yağlı kıyma koyulur ve hazırlanan malzemeler bu kıymanın içine eklenir. Daha sonra, bir tatlı kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karabiber, bir çay kaşığı acı toz biber ve bir tatlı kaşığı pul biber de malzemelerin üzerine eklenir. Tüm malzemeler birbirine iyice karışacak şekilde güzelce yoğrulur. Ardından, kebabın pişeceği tepsi alınarak tepsinin alt kısmına 1 tatlı kaşığı salça her tarafına gelecek şekilde iyice yayılır. Daha sonra, önceden hazırlanmış olan malzemeler de tepsiye koyulup, güzelce yayılır. Yayılmış malzemeler bir bıçak yardımı ile parçalar halinde kesilir. 4 adet çarliston biber güzelce yıkanır. İki adet orta boy domates de yıkanıp dilimlenir ve çarliston biberleri ile tepsiye yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 45 dakika kadar pişirilir. Pişen Antakya tepsi kebabı fırından alınır. Hatay kebabının fırından çıkmış olması suyunu çektiğinden dolayı normaldir. Hazırlanmış olan tepsi kebabı servis tabaklarına alınır ve sıcak olarak servis edilir. Ekstra Bilgiler Hatay tepsi kebabı, yanında sumaklı soğan salatası, taze yeşillikler ve lavaş ekmeği ile servis edilerek daha da lezzetli hale getirilebilir. Ayrıca, kebabın üzerine limon sıkılarak tüketilmesi de yaygın bir tercihtir. Hatay mutfağına özgü bu lezzetin sırrı, kullanılan malzemelerin tazeliği ve doğru oranlarda karıştırılmasıdır. Afiyet olsun. |