İskender Kebap İskender kebap, bazı yörelerde İskender döner olarak bilinen ve son derece lezzetli bir yiyecektir. Ülkemizde ilk olarak Bursa'da yapılmış olan ve bu nedenle Bursa'ya ait bir lezzet olarak bilinen İskender kebap, çok eski tarihlerden beri ülkemizde tüketilen ve her geçen gün içerisine eklenen malzemelerle gelişmiş bir lezzettir. Net olarak bir tarih söylenemese de yapılan araştırmalara göre 1867 yılında Bursa'nın en ünlü çarşılarından biri olan Kayhan Çarşısı'nda yapılarak halka sunulmuştur. Bu kebap lezzeti nedeni ile çok kısa sürede tüm insanlar tarafından sevilen bir yiyecek haline gelmiş ve bu nedenle ülkemizin dört bir yanında yapılmaya başlanmıştır. İskender Kebap'ın Özellikleri Aslında temel olarak malzemesi döner olan İskender kebap, yapılışında farklılıkların olmasına bağlı olarak farkını ortaya koymuştur ve lezzeti ile dönerden çok daha büyük farklılıklar ortaya çıkarmıştır. İskender kebabın lezzetinin bu kadar fazla olmasını sağlayan en önemli malzeme üzerinde kullanılan tereyağıdır. Evlerinizde yapacağınız İskender için bir miktar tereyağı kullanmanız gerekecektir. Bu durumun yanı sıra İskender kebap yapabilmek için kesinlikle uygun bir mekânın olması gereklidir. Bu nedenle İskender yapmadan önce mekânın uygun olup olmadığına dikkat etmeniz önemlidir. Bursa'da İskender'in farklı olmasının ve lezzetli olmasının en büyük nedeni, Bursa'da çok bulunan Uludağ kekik ile koçların beslenmesi ve bu koçların etlerinden İskender yapılmasıdır. Bu nedenle İskender kebap yaparken et seçimine çok büyük önem göstermeniz gerekecektir. İskender Kebap Malzemeleri
İskender Kebap Nasıl Yapılır? Adım 1: Öncelikle yemeğimizin yapılışına başlar başlamaz bir doğrama tahtası alarak İskender kebabı için ayırmış olduğumuz etleri ince ince döner gibi doğrayalım. Etlerin tümünü doğradıktan sonra bir tava içerisine sıvı yağı koyarak yağı iyice kızdıralım. Yağın kızdığını düşündüğünüzde ince ince döner şeklinde doğradığınız etleri yağ içerisine dikkatli bir şekilde ekleyelim ve pişirmeye devam edelim. Adım 2: İkinci adımda ise artık etlerin pişmesine az kaldı. Bu süre içerisinde etler suyunu önce salacak ve daha sonra etler yağı da suyu da çekecektir. Bu arada belirtmek isterim ki etler suyunu çekerken istediğiniz kadar tuz atmanız etin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Aksi durumda yemek piştikten sonra attığınız tuz lezzet olarak sorunlara neden olabilir. Adım 3: Bu arada etler pişerken sizler de daha önceden hazırladığımız pideleri kare şekillerinde keserek İskender kebapları servis edeceğiniz tabakların altına güzel bir şekilde dizin. Bu durumun yanı sıra küçük bir tava içerisinde tereyağını eritelim ve salçayı da ekleyerek pişirelim. Böylece bir sos elde edeceğiz. Salça kavrulduktan sonra ortaya çıkan bu tereyağlı sos içerisine kekik, pul biber ve karabiberi ekleyelim. Bu salçayı daha sıvı bir hale getirmek için bir miktar kaynamış su ekleyebilirsiniz. Böylece sos çok daha güzel olacaktır. Adım 4: Artık sosumuz da hazır olduğuna göre tabağa dizdiğimiz pideler üzerine tüm etleri dizelim. Tüm pidelere sosun gelmesine özen göstererek etlerin üzerine bol bol salçadan yaptığımız tereyağlı sosu ekleyelim. Bu işlemi tamamladıktan sonra son olarak tabağın bir kenarına yoğurdumuzu ekleyelim. Bu işlem sonrasında İskender kebabı hazır. Afiyetle yiyebilirsiniz. |
Ennur
26 Temmuz 2024 Cumaİskender kebabın yapılışında salça ve tereyağının önemi nedir? Bu adımlar atlanırsa tadı nasıl etkilenir?
Cevap yazAdmin
26 Temmuz 2024 CumaEnnur, İskender kebabın yapılışında salça ve tereyağının önemi büyük. Salça, yemek sosuna derinlik ve zengin bir tat katarak etin lezzetini öne çıkarır. Tereyağı ise hem sosun hem de etin üzerine dökülürken yemeğe kremsi bir yumuşaklık ve ekstra bir aromatik özellik sunar. Bu adımlar atlanırsa, kebabın tadı daha az zengin ve daha az tatmin edici olur. Sonuçta, İskender kebabın o özellikli, damakta kalan lezzeti eksik kalır ve yemeğin genel kalitesi düşer.