Oruk Kebabı Oruk Kebabı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne ait, yöresel bir kebap çeşididir. İsmi ve lezzeti ile bölgenin kültürel zenginliğini yansıtan bu kebap, özellikle ince bulgur (yöresel adıyla "simit") kullanılarak hazırlanan iç harcı ile kendine özgü bir tat sunar. Oruk Kebabı, tadan herkesin damağında unutulmaz bir iz bırakır. Oruk Kebabı İçin Gerekli Malzemeler
Oruk Kebabı Nasıl Yapılır? Oruk kebabının hazırlığına, 1 su bardağı köftelik ince bulguru ılık su içinde 15-20 dakika kadar bekleterek başlayalım. Bu sırada, 2 adet kuru soğan ve 3-4 diş sarımsağın kabuklarını soyup soğanları ince ince doğrayarak, sarımsakları da ezelim. Yoğurma kabına, ıslanan ve kabaran ince bulguru alalım. Üzerine doğranmış kuru soğan ve ezilmiş sarımsakları ekleyelim. Ardından, 1 çorba kaşığı kuru nane, 1 çorba kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber ve yeteri kadar tuz ilave edelim. Bu malzemeleri iyice karıştırarak harmanlayalım. Sonrasında, azar azar su ekleyerek bulguru ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğuralım. Bulgurlar birbirini tutmaya başladığında, kıymayı ekleyerek yoğurmaya devam edelim. Son olarak, 1 çay bardağı dövülmüş ceviz içini ekleyip tekrar yoğuralım. Oruk kebabı harcımız hazır hale geldiğinde, avuç içimizi ıslatarak harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım. Bu parçaları çöp şişlerin üzerine sıkarak yerleştirelim ve yağlanmış fırın tepsisine dizelim. Tüm harç bitene kadar bu işlemi tekrarlayalım. Hazırlanan oruk kebaplarının aralarına, dilimlenmiş 2 adet domates ve 4-5 adet sivri biberleri yerleştirerek kebabı süsleyelim. Üzerine yarım çay bardağı sıvı yağı gezdirerek dökelim. Fırını 190 derecede önceden ısıtarak, tepsiyi fırına verelim. Köfteler kızarana kadar pişirelim ve fırından alarak sıcak servis yapalım. Afiyet olsun. |