Patlıcan Kebabı Patlıcan kebabı, özellikle Urfa yöremizde oldukça fazla tüketilen kebap türlerinden biridir. Ancak ülkemizin birçok yöresinde farklı şekillerde de yapılmaktadır. Bu kebabın ustaları, kebabı tam kıvamında ve lezzetinde hazırlamaktadır. Kebabın en önemli özelliği, köftelerle birlikte yuvarlak dilimlenmiş patlıcanların uyum içinde sırayla çubuklara dizilmesiyle yapılmasıdır. Evinizde bu şekilde hazırlama olanağınız olmazsa, fırında da yapabilirsiniz. Aynı malzemelerle nefis bir patlıcan kebabı yapabilirsiniz. Patlıcan, kebaplara yakışan bir besindir. Çoğu kebap tarifinde gerek közlenerek, gerekse mangalda veya fırınlanarak patlıcan kullanılır. Kebapta kullandığınız etle veya kıymayla birlikte mükemmel uyum sağlar. Bu lezzetli patlıcan kebabını evde yapmayı deneyelim. Hepinize kolay gelsin. Patlıcan Kebabı İçin Gerekli Malzemeler
Sos Malzemeleri
Üzerine Kullanmak İçin
Patlıcan Kebabı Nasıl Yapılır? Patlıcanları yıkayın ve alacalı soyarak yaklaşık 1 cm kalınlığında yuvarlak şekilde dilimleyin. Derin bir kâsenin içine tuzlu su hazırlayarak, patlıcanları içinde yarım saat kadar bekletin. Bu esnada kebabın köftelerini hazırlayabilirsiniz. Yoğurma kabında kıymayı, baharatları ve tuzu köfte hamuru şeklinde yoğurun. Köfteyi patlıcanlar gibi yuvarlak şekilde hazırlayın. Köfteleri de buzdolabında patlıcanlar olana kadar bekletin. Daha sonra patlıcanları suyun içinden alarak süzün. Fırın tepsisinin içine bir adet patlıcan, bir adet köfte olmak üzere dizin. Bunları dikine şekilde yerleştirin. Hepsini alabilecek boyda tepsi kullanırsanız, daha görsel bir kebap hazırlamış olursunuz. Şimdi zeytinyağını kızdırarak domates salçasını kokusu çıkana kadar kavurun. İçine 2 su bardağı suyu koyarak, tuzunu da atın. Sos kaynayınca, bunu patlıcanların üzerine dökün. Su yeterli gelmezse biraz daha ilave edebilirsiniz. Tepsinin üzerine arpacık soğanları, uzun dilimlediğiniz sarımsakları, dilimlenmiş domates ve yeşil biberleri sıralayın. En son olarak tepsinin ağzını alüminyum folyo ile kapatın. Bunu önceden 200 derecede ısıttığınız fırına sürün. Yaklaşık yarım saat sonra patlıcan kebabının pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Eğer köfteler ve patlıcanlar iyice yumuşadıysa, folyoyu çıkararak patlıcan kebabının üzerinin kızarması için bir 10 dakika daha fırında bekletin. Daha sonra servis tabağına aldığınız patlıcan kebabını sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Erimşah
25 Temmuz 2024 PerşembePatlıcan kebabını evde yapmayı denemek istiyorum ama patlıcanları tuzlu suda bekletmek ne işe yarıyor? Bir de patlıcanları fırında pişirirken ne kadar süreyle kontrol etmeliyim? Yardımcı olabilir misiniz?
Cevap yazAdmin
25 Temmuz 2024 PerşembeErimşah,
Patlıcan kebabı yaparken patlıcanları tuzlu suda bekletmek, patlıcanın acısını almak ve fazla suyun dışarı çıkmasını sağlamak için önerilir. Bu işlem, patlıcanların daha lezzetli ve dokusal olarak daha iyi olmasına yardımcı olur.
Patlıcanları fırında pişirirken belirli aralıklarla kontrol etmek önemlidir. Genellikle 180-200 derece aralığında pişirilen patlıcanları, 20-25 dakikada bir kontrol edebilirsin. Patlıcanların yumuşadığını ve üzerinin hafif kızardığını gördüğünde, pişmiş olduklarını anlayabilirsin.
Umarım bu bilgiler işine yarar, iyi yemekler!