Sırık kebabı, Kuzu ya da oğlak eti sırığa takılarak çevirilerek pişirildiği için bu kebabın adına sırık kebabı denir. Bu sırık kebabı zahmetli yapılır ama çok harika bir lezzettir. Ağır ateşte kendi yağıyla piştiği için çok sağlıklı oluyor ve inanılmaz derecede lezzetli oluyor. Çevirme küçük baş hayvandan yapılıyor. Kuzu, koyun, oğlak, keçi seyis gibi hayvanlardan yapılıyor. Kebap yapılacak hayvan kesildikten sonra yüzerken dikkatli olmak gerekiyor. Deri altına kesinlikle bıçak kaçırılmamalıdır. Özellikle döşü ve sırt bölümünde açılabilecek yırtıklar kebabın tam kıvamında pişmesini engeller.
Sırık kebabı bütün olarak kesilen kuzunun derisi yüzülür ve içi iyice temizlenir. Sırık kebabının yapımı zor bir yemektir. Mevsimine göre kuzu ya da oğlaktan yapılır. Sırık kebabı ağustos ayında oğlaktan yapılır. Kuzu ya da oğlakta yapılan çevirme, yapılacağı gün kesimi yapılır. En geç 2 saat içinde ateşin karşısına konması gerekir. Pişirilmesinde çıralı çam odunu kullanılır. Kuzu çevirme yaklaşık 130 cm genişliğinde 80 cm derinliğinde ve 150 cm yüksekliğindeki ocaklarda pişiriliyor. Kuzunun takılacağı sırık yaklaşık 2,5 metre oluyor.
Kuzunun içi iyice temizlenir organları çıkartılır ve karın bölgesi yaklaşık bir karış uzunluğunda yarılır. Karnı açık olan yerden hayvanın içi tuzlanır. İçindeki tuzlu su tavaya alınır. Bu tuzlu su etlerin üzerine dökülür ve etlerin tuzlanması sağlanıyor. Bu yüzden yerken tuz koyulmaz. Sırığın ince tarafı kuzunun boynundan çıkacak şekilde sırığa geçiriliyor. Kuzunun öne doğru uzanan arka bacakları geriye doğru döndürülür. Ve bağlanır. Kuzunun boynu da bağlanır. Bu işlem kuzunun sırıkta hareket etmesini sağlıyor. Kuzunun ön bacakları eklem yerlerinden kesiliyor ve göğüs kısmından açılan deliklere yerleştiriliyor. Buna da sokma adı veriliyor. Karından açık olan yere isteğe bağlı olarak biber, domates, soğan, ve sebzelerde koyulur. Karındaki açık olan yer, ucu inceltilmiş sığlık denilen ağaçla dikilir. Diktikten sonra pişirmek üzere önceden yakılan ve hazır hale gelmiş olan ocağa konuyor. Ateşin kesinlikle ortadan yakmayın. Ocağın köşelerinden yanması gerekiyor. Kullanılacak ağacında çam odunu olması gerekiyor. Kuzu pişerken altına tepsi koyulur. Akacak olan yağın tepsiye dökülmesi için.
Sırık kebabı ocağa koyulduktan sonra terlemeye başlayana kadar atesin yanması ağır olması gerekiyor. Daha sonra ateş güçlendirilir. Çünkü ateş hemen hızlı yanarsa sırık kebabımızın dışı pişer içi pişmez. Kıvamın da çevirme yapmak için ağır ateşte pişmesi gerekiyor ve çok ağır yani yavaş yavaş çevirmek gerekiyor. Sırık kebabımızın çevirme süresi orta boy bir kuzu için 4 saat pişirilir. Kuzu etinin piştiğini anlamak için kürekler kullanılıyor. Kürekler içe doğru açılıp kapatılarak kontrol ediliyor. But kısmına bıçak sokarak akan sıvı inceleniyor. Sıvı kanlı olursa kebabı pişirmeye devam etmek gerekiyor. Etlerden kan ya da sıvı gelmiyorsa kebap pişmiştir. Sırık kebabı piştikten sonra kuzunun karnından sırtına kadar yarılır. İçinden çıkan su bir kaba alınır. Sonra üzerine dökülür. Bu işlemden sonra sırık kebabımız ocaktan alınır. İyice pişen kuzu sırıktan çıkarılır ve parçalanır ve sonra servise hazır hale gelir.
Son Güncelleme : 01.05.2021 16:24:41
Sırık Kebabı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
0 Yorum Yapılmış "Sırık Kebabı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Fırın Kebabı
Fırın kebabı, Konya iline ait bir kebaptır. Bu güzel yemeği yapmak ise oldukça kolaydır ve misafirlerinizin damağına hitap edin. Ayrıca 1 porsiyonu(100 gram) sadece 460 kaloridir. Fırın kebabı için gerekli malzemeler; 500 gram yağız kıyma1 kırmızı b...
İncik Kebabı
İncik kebabı özellikle Malatya yöresine ait yöresel bir kebap çeşididir. Malatya'ya özgün incik kebabı olup hemen hemen her yerde yapılıyor. Çok meşhur ve çok lezzetli bir kebap çeşididir. Hem sağlıklı hem besleyici ve vitamin, mineral ve protein ka...
Beykoz Kebabı
Beykoz kebabı, Beykoz kebabı patlıcan yemeklerinin içinde en lezzetli olanıdır diyebiliriz. Patlıcanların Beykoz kebabına uygun seçilmesine dikkat edilmelidir. Damak tadınıza göre farklı baharatlar da ekleyebilirsiniz. Beykoz kebabı malzemeleri:1 kil...
Çentik Kebabı
Çentik Kebabı, Hakkari yöresine ait olan çentik kebabının asıl adı çeltik kebabı olsa da çoğu yerde çentik kebabı olarak bilinmektedir. Hakkari ve çevresinde oldukça beğenilen ve çok lezzetli olan çentik kebabının yapılışı biraz zahmetli olsa da ...
Tas Kebabı
Tas kebabı, toplum olarak en çok tüketilen ve yapılan et yemeklerinden bir tanesi de tas kebabıdır. Hemen hemen herkesin evinde bir kere bile olsa pişen bir yemek türüdür. Pek çok kişi tarafından çok sevilir ve akşam menüsünde aranır. Özellikle da...
Talaş Kebabı
Talaş kebabı, doyurucu özelliği fazla olan ve lezzeti ile herkesi kendine bağlayan bir kebap tarifidir. Herkesin kolaylıkla yapabileceği talaş kebabı deneyenlerden de tam not alacaktır. Yufka ile yapılan talaş kebabı biraz börek şeklini de anımsat...
Konak Kebabı
Konak kebabı, pek çok kişi tarafından bilinen bir kebap tarifi değildir. Ancak görsellik açısından hoş bir görüntüye sahip olan konak kebabını davet masalarınızda yer verebilirsiniz. Konak kebabı tarifini sevdikleriniz için, özel günler için veya ...
Şaşlık Kebabı
Şaşlık kebabı, çok eski lezzetlerden bir olan şaşlık kebabı günümüzde pek bilinmemektedir. Ancak lezzetinden ödün vermeden her geçen gün adını duyurmaya başlayan bu kebap, yöresel lezzetlerden bir tanesi olup müptelaları da bir o kadar fazladır. E...
Oruk Kebabı
Oruk Kebabı, kebabımızın isminden de anlaşılacağı gibi Güney Doğu bölgesine ait olan yöresel bir kebap çeşididir. Özellikle iş harcında kullanılan ince bulgur yani yöresel adıyla simidin vermiş olduğu şahane kendine özgü lezzet olan bir kebap tarifid...
Şeftali Kebabı
Şeftali kebabı, Kıbrıs bölgesinin yöresel lezzetlerinden biri olan şeftali kebabı özellikle bayram günlerinde sık yapılmaktadır. Şeftali kebabı adını şeftali görünümünden dolayı almıştır. Ancak bazı yöreler de bu kebaba şef Ali kebabı denilmektedi...
Tava Kebabı
Tava Kebabı; Mutfağınızda bulunan malzemelerle çok kolayca harikalar yaratacağınız bir yemek olan tava kebabının yapılışı çok kolay ve çok pratik olmaktadır. Genellikle doğu kültüründe bulunan bu kebap, lokantalarda yenileceği gibi evlerde de çok kol...
İslim Kebabı Nasıl Yapılır
İslim Kebabı Nasıl Yapılır, Kebabı bol olan bir ülkede yaşıyoruz ve birden çok kebap çeşidi var. Bunlardan biri islim kebabı. İslim kebabının tadına lezzetine doyum olmaz. İslim kebabını yapımı biraz zahmetli ama evinizde zaman ayırarak yapabilirsini...
Manisa Kebabı
Patlıcanlı Kürdan Kebabı
Çöp Şiş Kebap
Tirit Kebabı
Hatay Tepsi Kebabı
Çömlek Kebabı
Kıyma Kebabı
Macar Kebabı
Tepsi Kebabı Antakya
Çöp Kebabı
Domatesli Kebap
Patates Kebabı
Kuzu Kebabı
Zırh Kebabı
Soğan Kebabı
Tepsi Kebabı
Halep Kebabı
Fırın Kebabı
İncik Kebabı
Beykoz Kebabı
Çentik Kebabı
Tas Kebabı
Talaş Kebabı
Konak Kebabı
Şaşlık Kebabı
Oruk Kebabı
Şeftali Kebabı
Tava Kebabı
Sırık Kebabı
İslim Kebabı Nasıl Yapılır
Popüler İçerik
Patates Kebabı
Patates Kebabı, Her yaş grubunun severek yediği ve menüler de özel bir yere sahip olan kebap çeşitlerinden biri de patates kebabıdır. Patates kebabı h...
Kuzu Kebabı
Kuzu kebabı; Eski çağlarda insanların yerleşik düzene geçtikleri ve ateşi buldukları zamandan bu güne kuzu kebabı yapılıp yenilmektedir. İlkel fırınla...
Zırh Kebabı
Zırh kebabı, Adana yöresine ait bir kebap türüdür. Bu kebap türünü diğer kebap çeşitlerinden ayıran en önemli özellik yapımı esnasında kullanılan etti...
Soğan Kebabı
Soğan kebabı, Gaziantep yöresine ait bir diğer lezzetli kebaptır. Pişmiş soğanı seven herkesin yemesi gereken müthiş bir lezzettir. Yapımı oldukça kol...
Tepsi Kebabı
Tepsi Kebabı: akşam yemeğe misafirlerinize sunacağınız yapımı kolay olan ve tadı çok lezzetli olan tepsi kebabını evdeki malzemelerle de kolaylıkla ya...
Halep Kebabı
Halep Kebabı, Kebap çeşitleri menüler de ayrı bir yeri vardır. Birçok kişi kebap sevmekte ve öğünler de tercih etmektedir. Yapılışının zor olmayışı ve...
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez. Ağustos - 2022