kebap.gen.tr
kebap

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar  









Sırık Kebabı


Sırık kebabı, Kuzu ya da oğlak eti sırığa takılarak çevirilerek pişirildiği için bu kebabın adına sırık kebabı denir. Bu sırık kebabı zahmetli yapılır ama çok harika bir lezzettir. Ağır ateşte kendi yağıyla piştiği için çok sağlıklı oluyor ve inanılmaz derecede lezzetli oluyor.  Çevirme küçük baş hayvandan yapılıyor. Kuzu, koyun, oğlak, keçi seyis gibi hayvanlardan yapılıyor. Kebap yapılacak hayvan kesildikten sonra yüzerken dikkatli olmak gerekiyor. Deri altına kesinlikle bıçak kaçırılmamalıdır. Özellikle döşü ve sırt bölümünde açılabilecek yırtıklar kebabın tam kıvamında pişmesini engeller.

Sırık kebabı bütün olarak kesilen kuzunun derisi yüzülür ve içi iyice temizlenir. Sırık kebabının yapımı zor bir yemektir. Mevsimine göre kuzu ya da oğlaktan yapılır. Sırık kebabı ağustos ayında oğlaktan yapılır. Kuzu ya da oğlakta yapılan çevirme, yapılacağı gün kesimi yapılır. En geç 2 saat içinde ateşin karşısına konması gerekir. Pişirilmesinde çıralı çam odunu kullanılır. Kuzu çevirme yaklaşık 130 cm genişliğinde 80 cm derinliğinde ve 150 cm yüksekliğindeki ocaklarda pişiriliyor. Kuzunun takılacağı sırık yaklaşık 2,5 metre oluyor. 

Kuzunun içi iyice temizlenir organları çıkartılır ve karın bölgesi yaklaşık bir karış uzunluğunda yarılır.  Karnı açık olan yerden hayvanın içi tuzlanır. İçindeki tuzlu su tavaya alınır. Bu tuzlu su etlerin üzerine dökülür ve etlerin tuzlanması sağlanıyor. Bu yüzden yerken tuz koyulmaz. Sırığın ince tarafı kuzunun boynundan çıkacak şekilde sırığa geçiriliyor. Kuzunun öne doğru uzanan arka bacakları geriye doğru döndürülür. Ve bağlanır.
Sırık Kebabı

Kuzunun boynu da bağlanır. Bu işlem kuzunun sırıkta hareket etmesini sağlıyor. Kuzunun ön bacakları eklem yerlerinden kesiliyor ve göğüs kısmından açılan deliklere yerleştiriliyor. Buna da sokma adı veriliyor. Karından açık olan yere isteğe bağlı olarak biber, domates, soğan, ve sebzelerde koyulur. Karındaki açık olan yer, ucu inceltilmiş sığlık denilen ağaçla dikilir. Diktikten sonra pişirmek üzere önceden yakılan ve hazır hale gelmiş olan ocağa konuyor. Ateşin kesinlikle ortadan yakmayın. Ocağın köşelerinden yanması gerekiyor. Kullanılacak ağacında çam odunu olması gerekiyor. Kuzu pişerken altına tepsi koyulur. Akacak olan yağın tepsiye dökülmesi için.

Sırık kebabı ocağa koyulduktan sonra terlemeye başlayana kadar atesin yanması ağır olması gerekiyor. Daha sonra ateş güçlendirilir. Çünkü ateş hemen hızlı yanarsa sırık kebabımızın dışı pişer içi pişmez. Kıvamın da çevirme yapmak için ağır ateşte pişmesi gerekiyor ve çok ağır yani yavaş yavaş çevirmek gerekiyor. Sırık kebabımızın çevirme süresi orta boy bir kuzu için 4 saat pişirilir. Kuzu etinin piştiğini anlamak için kürekler kullanılıyor. Kürekler içe doğru açılıp kapatılarak kontrol ediliyor. But kısmına bıçak sokarak akan sıvı inceleniyor. Sıvı kanlı olursa kebabı pişirmeye devam etmek gerekiyor. Etlerden kan ya da sıvı gelmiyorsa kebap pişmiştir. Sırık kebabı piştikten sonra kuzunun karnından sırtına kadar yarılır. İçinden çıkan su bir kaba alınır. Sonra üzerine dökülür. Bu işlemden sonra sırık kebabımız ocaktan alınır.  İyice pişen kuzu sırıktan çıkarılır ve parçalanır ve sonra servise hazır hale gelir. 


Yayınlanma Tarihi : 28.12.2015 10:11:50

Sırık Kebabı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Sırık Kebabı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Kestane Kebap

Kestane kebap, kış aylarında herkesin severek yediği yiyeceklerden biridir. Soğuk kış gecelerinde evinizdeki sıcak ortamı daha sevimli bir hale getirebilirsiniz. Ancak kestanelerin yeni çıktığı dönemde bunu pişirmenizi önermeyiz....

Sebze Kebabı

Sebze Kebabı, Yalnızca sebzelerle hazırlanan bu lezzet özellikle diyet yapan hanımlar ve beyler için harika bir tariftir. Aynı zamanda vejeteryan konuklarımız için de süper bir jest olacaktır. İçine konan sebzeler ile oldukça doyu...

Kürdan Kebabı

Kürdan kebabı, kürdan kebabı Gaziantep yöresine ait bir kebap türüdür. İslim kebabı köfteli kebap olarak da bilinir. Çok lezzetli ve pratik olan tariflerden biridir. Köfteler hazırlandıktan sonra kısa süre de hazırlanacak bir tari...

Kazan Kebabı

Kazan Kebabı, Urfa'ya özgü nadide tatlardan biri olan kazan kebabı, tadıyla ve görüntüsüyle sevdiklerinize harika bir lezzet şöleni yaşatmanızı sağlayacaktır. Kebabın tencerede pişmesi nedeniyle lezzete lezzet katmaktadır. Gelin k...

Et Kebap

Et Kebap, kebap büyük küçük herkes tarafından sevilerek ve beğenilerek tüketilen en lezzetli yemek çeşitlerinden birisidir. Her yörenin kendisine ait olan birbirinden lezzetli et kebap çeşitleri bulunmaktadır. Özellikle doğu Anado...

Taş Kebap

Taş kebap yemeği genel olarak ülkemizde etin bolca tüketildiği Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde sıkça tüketilmektedir. Yöre insanlarının bir kısmı geçimini çiftçilik ve hayvancılık ile sağladığı için eti bolca tüketmek...

Sultan Kebabı Tarifi

Sultan Kebabı Tarifi, hem görüntü açısından hem de lezzet bakımından güzel bir tarif arayanlar için sultan kebabı tarifi kaçınılmaz olacaktır. Birçok kişinin çok beğeneceği sultan kebabı ilgin görünümü ile de kendine bağlamaktadır...

Sini Kebabı

Sini kebabı, köfteli harç ile yapılan bir kebap çeşididir. Sini kebabı adını tepsi de pişirildiği ve yassı olduğundan dolayı almıştır. Antep ve Maraş bölgesinde sık yapılan sini kebabı her geçen gün lezzeti ile kendinden bahset...

Simit Kebabı

Simit kebabı, Gaziantep mutfağına ait bir kebap türüdür. Burada mangalda yapılan bu tarifi sizler evinizde ızgarada ya da fırında yapabilirsiniz. Kebabın adını aldığı simit aslında hepimizin bildiği ince kısılık bulgurdur. Burada...

İslim Kebabı

İslim kebabı, davet sofralarının vazgeçilmez yemeklerinden bir tanesi olan islim kebabı çoğunlukla herkes tarafından aranır ve severek tüketilir. İslim kebabını ana yemek olarak hazırlayabilir ve güzel bir menü oluşturabilirsin...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

kebap, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Şubat - 2018