Şaşlık Kebabı Şaşlık kebabı, çok eski lezzetlerden biri olup günümüzde pek bilinmemektedir. Ancak lezzetinden ödün vermeden her geçen gün adını duyurmaya başlayan bu kebap, yöresel lezzetlerden bir tanesidir ve müdavimleri de bir o kadar fazladır. Et yemeğinden hoşlanan kişilerin şaşlık kebabını mutlaka denemelerini tavsiye ederiz. Şaşlık kebabının olmazsa olmazlarından biri de lavaş ekmeğidir. Lavaş ekmeği yerine yufka ekmeği de tercih edebilirsiniz. Bu tamamen damak zevkinize kalmıştır. Şaşlık Kebabı İçin Gerekli Malzemeler
Garnitür İçin
Şaşlık Kebabı Nasıl Yapılır? Şaşlık kebabı için bonfile olarak aldığınız etleri kuşbaşı olacak şekilde dilimleyin. Dilimlenmiş olan etleri bir tabağın içerisine alın. Diğer taraftan da kuru soğanları dört eşit parçaya bölün. Arzu ederseniz bu aşamada arpacık soğan da kullanabilirsiniz. Kebabı hazırlayacağınız çöp şişleri hazırlayın. Çöp şişlere birer tane arpacık soğan ve et dizin. Çöp şişler dolana dek bu işlemi uygulayın. Hazırlanmış olan çöp şişleri yağlanmış olan fırın tepsisine yerleştirin. Hazırlanmış olan etlerin üzerine sürmek için marine hazırlayın. Bunun için de karabiber, tuz, kekik ve zeytinyağını bir kaseye alıp karıştırın. Hazırlanmış olan sosu etlere bir fırça ile sürün ve etleri bir saat kadar bekletin. Sürenin ardından etleri fırına gönderin ve 185 derecelik ısıda kızarana dek pişirin. Sos için de ayrı bir kase alın ve içerisine acı biber sosunu boşaltın. Sosun içerisine közlenmiş biberleri ince kıyım yapın. Ardından maydanozu da ince kıyım yapın ve karıştırın. Hazırlanmış olan sosu bir kenara alın ve fırında pişmiş olan etleri lavaşın üzerine paylaştırın. Etlerin üzerine de hazırlanmış sostan kaşık ile gezdirin. Lavaşı dürüm şeklinde sarın ve servise sunum yapın. Ekstra Bilgiler Şaşlık kebabı, genellikle Türk mutfağının zengin et yemekleri arasında yer alır. Etin marine edilmesi ve doğru şekilde pişirilmesi kebabın lezzetini artırır. Marine işlemi sırasında etin daha yumuşak ve lezzetli olması için yoğurt ve çeşitli baharatlar da kullanılabilir. Ayrıca, şaşlık kebabını dilerseniz mangalda da pişirebilirsiniz. Mangalda pişirirken kömür ateşinin yoğun olmadığı, közlenmiş bir ateşte pişirmek etin kurumasını önler ve daha lezzetli olmasını sağlar. Garnitür olarak ise közlenmiş domates ve yeşil biber de tercih edebilirsiniz. Afiyet olsun. Arzu ederseniz sos yerine lavaşın içerisine kuru soğan dilimleri ekleyip sunum yapabilirsiniz. |