Kağıt Kebabı Kağıt kebabı, geleneksel Türk mutfağının önemli bir et yemeğidir. Tarih boyunca popülerliğini koruyan bu lezzet, günümüzde de birçok insanın damak tadına hitap etmektedir. Farklı yörelere göre çeşitli şekillerde yapılan ve farklı malzemelerle zenginleştirilebilen kağıt kebabı, genellikle belirli bir tarifle hazırlanır. Bu yemeğin en önemli özelliklerinden biri, yapılışının son derece kolay olmasıdır. Yapımının bu kadar basit olması nedeniyle, birçok kişi kısa sürede ve zahmetsiz bir şekilde bu kebabı hazırlayabilir. Özellikle davetlerde bu harika yemeği hazırlayarak sofranıza farklılık ve lezzet katabilirsiniz. Kağıt kebabı, adından da anlaşılacağı gibi yapımında kağıt kullanılan bir yemektir. Kağıtla birlikte pişirilen bu kebap türü, oldukça yaygın olarak tüketilen bir yemek olduğundan, ülkemizde bu kebabı bilmeyen insan neredeyse yoktur. Kağıt kebabı, özellikle Malatya'ya özgü bir lezzettir. Zamanla geniş kitlelere ulaşarak farklı yörelerde de sevilerek tüketilen bir yiyecek haline gelmiştir. Bu nedenle, siz de kağıt kebabını evinizde rahat ve kolay bir şekilde yaparak büyük lezzetler elde edebilirsiniz. Yöresel lezzetlerden biri olan kağıt kebabı, yapımı sırasında çeşitli malzemeler gerektirir. Bu kebap içerisinde kullanılan tüm malzemeler özenle seçilmelidir. Çünkü kağıt kebabı içindeki tüm malzemelerin lezzeti, yemekte ayrı ayrı hissedilebilir. Bu nedenle, kağıt kebabı yapımında gerekli olan tüm malzemeleri mutlaka kullanmalısınız. Eğer isterseniz, malzemelere kendi zevkinize göre ekstra malzemeler de ekleyebilirsiniz. Kağıt Kebabı Malzemeleri
Bu malzemelerin yanı sıra, isterseniz kağıt kebabının lezzetini bozmayacak diğer baharatları da kullanabilirsiniz. Kağıt kebabının yapımına geçmeden önce belirtmek isterim ki bu kebabı yaparken kullanacağınız et, kuşbaşı olmalıdır. Bu nedenle eti alırken direkt olarak kuşbaşı et alabilirsiniz. Kağıt Kebabı Nasıl Yapılır? Adım 1: Öncelikle bir tencerenin içerisine belirtilen miktarda sıvı yağı ekleyin ve yağın iyice kızması için ocağı açın. Tencere içerisinde yağ kızarken, bir yandan soğanların kabuklarını soyun ve yemeklik olacak şekilde ince ince kıyın. Kıydığınız soğanları ve kuşbaşı olarak hazırlanmış etleri aynı anda tencereye ekleyerek kavurmaya başlayın. Yağın iyice kızdıktan sonra bu malzemeleri eklemelisiniz. Bu aşamada tencerenin kapağını kapatmalısınız. Adım 2: İkinci adımda etler kavrulurken, etler suyunu salacaktır. Bu sırada belirtilen miktarda salçayı ekleyerek iyice karıştırın. Salçayı karıştırırken bir bardak sıcak su ekleyerek iyice dağıtın. Bir süre karıştırdıktan sonra tekrar tencerenin kapağını kapatın ve pişirmeye devam edin. Bir süre sonra etler yumuşamaya başlayacaktır. Bu işlem yaklaşık 8-9 dakika sürmektedir. Adım 3: Etler 8-9 dakika boyunca pişerken, siz de boş durmadan önce patatesleri temiz bir şekilde yıkayın ve domateslerle birlikte kabuklarını soyun. Hem patatesleri hem de domatesleri küp küp olacak şekilde doğrayın. Tüm patatesleri ve domatesleri doğradıktan sonra sıra havuçlarda. Havuçları da küp küp doğradıktan sonra bu malzemelerin tümünü artık pişmiş olan etlerin içine ekleyerek iyice karıştırın. Bu şekilde pişirmeye devam ederken sebzeler de yumuşayana kadar iyice pişirin. Adım 4: Patatesler yumuşadıktan sonra diğer sebzelerin de yumuşadığını anlayabilirsiniz. Bu arada bezelyeleri temiz bir şekilde yıkayın ve iyice süzün. Bezelyeleri karabiber, kekik ve tuz ekleyerek 3-4 dakika boyunca kaynatın. Artık kağıt kebabı pişti. Şimdi onu kağıt kebabı yapan işleme geçelim. Bu işlem servis aşamasıdır. Adım 5: Bu aşamada yağlı kağıt gerekmektedir. Yağlı kağıtlar üzerine birer kişilik porsiyonlar olacak şekilde kebabı ekleyin. Birer kişilik kebabı eklediğiniz yağlı kağıdın uzun kenarını başta olmak üzere katlayın ve üzerine kısa kenarları da katlayarak ters bir şekilde tepsiye yerleştirin. Bu sayede kağıdın açılmasını engelleyebilirsiniz. Bu işlemi yaparken fırını önceden ısıtın ve 190 derecede yarım saat kadar pişirin. İşte kağıt kebabı hazır. Afiyet olsun. |