Ciğer Kebabı Ciğer kebabı, ülkemizde Şanlıurfa yöresinde yapımına başlanmış ve buradan tüm ülkede sevilen bir lezzet haline gelmiştir. Bu kebap, adından da anlaşılacağı gibi ciğerden yapılan muhteşem bir lezzettir. Genellikle alışagelmiş olan kebaplardan çok daha lezzetlidir. Özellikle ciğer sevenler için büyük bir lezzet olan ciğer kebabını, eğer siz de ciğer seviyorsanız mutlaka evlerinizde yaparak tatmalısınız. Çünkü ciğer kebabı, lezzet açısından oldukça mükemmeldir. Çok eski zamanlardan beri yapılan ciğer kebabı, o günlerden bu zamanlara kadar özellikle Urfa yöresinde çok muhteşem bir şekilde yapılmaktadır. Eğer yolunuz Urfa'ya düşerse kesinlikle ciğer kebabını tatmanızı öneririm. Çünkü bu mükemmel lezzeti başka hiçbir yerde Urfa'daki kadar lezzetli tatmanız mümkün olmayabilir. Özellikle ciğer kebabı içerisinde kullanılan kuyruk yağı, bu yemeğe çok daha büyük tatlar katacaktır. Eğer Urfa'ya gitmeden bu muhteşem yemeği tatmak ve tattırmak istiyorsanız, aşağıdaki malzemeleri hazırlayarak bu lezzeti güzel bir öğle yemeği ya da akşam yemeği için yapabilirsiniz. Son olarak belirtmek isterim ki ciğer kebabı yapabilmek için uygun bir ortam gerekmektedir. Çünkü bu yemeği ev içerisinde yapmak neredeyse imkânsızdır. Bu nedenle herhangi bir piknik organizasyonu ciğer kebabı için oldukça uygundur. Ciğer Kebabı Malzemeleri
Ciğer Kebabı Nasıl Yapılır? Öncelikle ciğerleri temiz bir şekilde yıkayın. Ancak ciğer çok fazla yıkandığında birçok faydasını kaybedeceği için az yıkamanız tavsiye edilir. Daha sonra yıkadığınız ciğerleri küp şeklinde doğrayın. Ciğerin tümünü bu şekilde küçük küçük doğradıktan sonra bir miktar tuz ile karıştırın. Bu durumda ciğer biraz dinlenirken, kuyruk yağını iyice yıkayın. Temizce yıkandıktan sonra ciğerlerle aynı büyüklükte doğrayın. Bu sırada odun kömürü ile ateş yakarak köz olmasını sağlayın. Şimdi sıra bunları şişe saplamakta. Öncelikle belirtmek isterim ki ciğer kebabında kullanacağınız şişin diğer şişlere göre daha ince ve daha kısa olması gerekir. Şişe bir adet ciğer parçasını saplayın, ciğerin ardından da bir adet kuyruk yağı sapladıktan sonra iki ciğer daha saplayın. Bu şekilde iki ciğer bir kuyruk yağı şeklinde saplayın. Birkaç şişe aynı işlemi yaparak ciğerleri ve kuyruk yağını saplayın. Bu arada ciğerleri ve kuyruk yağını şişler üzerinde tam olarak doldurmayın. Ateşiniz köz haline geldiğinde şişlerin tümünü odun ateşinin közüne koyarak her tarafının eşit şekilde pişmesine özen göstererek iyice pişirin. Tüm şişler piştikten sonra şişleri yufka ekmeği ya da diğer ekmeklerin içerisine koyarak şişleri çıkarın. Ciğer kebabı artık hazır. Belirtmek isterim ki ciğer kebabının lezzetini iki katına çıkarmak istiyorsanız yanına domates, Urfa isotu, közlenmiş biber koyarak bu şekilde sıcak servis yapın. Ekstra Bilgiler Ciğer kebabı, yüksek protein içeriği ile besleyici bir yemektir. Ancak, kuyruk yağı kullanımı nedeniyle yağ oranı da yüksektir. Bu nedenle, dengeli bir diyetin parçası olarak tüketilmesi önerilir. Ayrıca, ciğerin demir içeriği yüksektir, bu da özellikle anemi sorunu yaşayanlar için faydalıdır. Ancak aşırı tüketimden kaçınmak gereklidir. Şanlıurfa dışında da ciğer kebabı farklı şekillerde yapılabilmektedir. Bazı bölgelerde ciğer kebabına çeşitli baharatlar eklenerek farklı tatlar yaratılmaktadır. Ancak orijinal tarifine sadık kalarak yapılan ciğer kebabı, en otantik lezzeti sunacaktır. |