Mengen Kebabı Tarifi ve Malzemeleri
25 Haziran 2024

Mengen Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Mengen Kebabı

Mengen Kebabı, adından da anlaşılacağı gibi Bolu'nun Mengen ilçesiyle özdeşleşmiş bir kebap çeşididir. Bolu, Mengen toprağı yeşilin ve doğanın hâkim olduğu, insanın yemeğe doyduğu bir yerdir. Mengen, aşçıları ve yemekleriyle ünlü bir ilçemizdir. Dünya çapında tanınan Mengenli aşçılar, yurt içinde ve yurt dışında Türk mutfağını en iyi şekilde temsil etmekte ve tanıtmaktadırlar. Mengen mutfağının ve aşçılarının ünü Osmanlı İmparatorluğu'na kadar uzanır. Öyle ki Mustafa Kemal Atatürk'ün aşçısı da Mengenliydi.

Mengen Aşçılar Festivali, kültür ve turizme katkısı açısından büyük önem taşımaktadır. Mengen'in köylerinde hemen hemen her evin bahçesinde toprak tandır veya tuğla fırın bulunur. Mengen, yemek kültürüne oldukça fazla önem veren bir ilçedir. Oldukça fazla yemek ve kebap çeşidi bulunmaktadır. Mengen Kebabı bunlardan sadece bir tanesidir. Mengen Kebabı'nı Bolu'da bulunan hemen hemen her restoran ve lokantada bulup tatmak mümkündür.

Mengene Özgü Bazı Yemekler

  • Tavuklu Mengen Pilavı,
  • Taze Fasulyeli Mengen Çorbası,
  • Yedi Göller Mengen Kebabı,
  • Mengen Sütlü Oymac Çorbası,
  • Sakız Bakla Mengen Çorbası,
  • Mengen Usulü Krep,
  • Mengen Kuzu Güveç,
  • Mantarlı Mengen Mantısı,
  • Küllü Çörek Mengen Kömbesi,
  • Keşli Cevizli Mengen Eriştesi,
  • Kaymaklı Mengen Höşmerim,
  • Ispanaklı Mengen Katmeri,
  • Gırma Mengen Böreği,
  • Balkabaklı Mengen Gözlemesi,
  • Kaldırık Mengen Dolma,

Mengen Kebabı İçin Gerekli Malzemeler

  • 500 gr kuşbaşı et,
  • 3 adet orta boy patates,
  • 3 adet havuç,
  • 1 adet kuru soğan,
  • 1 avuç bezelye (150 gr),
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar,
  • 3 çorba kaşığı tereyağı,
  • 1 tatlı kaşığı pul biber,
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
  • 1 çay kaşığı karabiber,
  • Kızartması için sıvı yağ,

Beşamel Sosu İçin

  • 1,5 su bardağı süt,
  • 2 çorba kaşığı tepeleme un,
  • 2 çorba kaşığı margarin,
  • Arzu edildiği kadar tuz,

Hazırlanışı

Soğanları küçük doğrayıp tereyağı ile kavuruyoruz. Küçük kuşbaşı şeklinde doğradığımız etleri de ilave edip bir güzel kavuruyoruz. 3 bardak sıcak su ilave edip yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakıyoruz. Diğer tarafta sebzeler kuşbaşı şeklinde doğranıp kızartılıp cam tepsiye alınıyor. Pişen etleri kızarttığımız sebzelerle baharatlarla karıştırıp bir porsiyonluk kaseye alıyoruz. Kaşık yardımıyla iyice bastırdığımız Mengen kebaplarını bir tepsiye ters çeviriyoruz. Kebapların üzerine beşamel sosu gezdirip 200 derece önceden ısıttığımız fırında 10 dakika pişirip üzerine kaşar rendesi serpiyoruz, sonra tekrar fırına sürüp üstü kızarana kadar bekletiyoruz. Fırından çıkardığımız Mengen Kebabı'nı sıcak servis yapıyoruz.

Beşamel Sosu Nasıl Yapılır?

3 kaşık tereyağı tavaya alınıp ocakta eritilir. Üzerine 3 kaşık un ilave edip kavrulur. Pembeleştirilmeden kavurduğumuz unun üzerine azar azar süt ilave edip muhallebi kıvamına gelinceye kadar kaynatıp tuz ilave edip ocaktan indiriyoruz.

Mengen Kebabı'nın Tarihçesi ve Önemi

Mengen Kebabı, Mengen'in zengin yemek kültürünün bir parçası olarak kabul edilir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Mengenli aşçılar, saray mutfağında çalışarak bu geleneksel tatları Osmanlı sarayına taşımışlardır. Günümüzde de Mengen Kebabı, hem yerel halk hem de ziyaretçiler tarafından büyük bir ilgiyle tüketilmektedir. Aşçılar Festivali gibi etkinliklerle bu lezzetler tanıtılmakta ve gastronomi turizmine katkı sağlanmaktadır.

Ekstra Bilgiler

Mengen Kebabı'nın yanı sıra Mengen, doğal güzellikleriyle de dikkat çekmektedir. Özellikle Yedigöller Milli Parkı, doğa severler için cazip bir destinasyondur. Bu bölgede yapılan doğa yürüyüşleri ve kamplar, ziyaretçilere unutulmaz anılar sunar. Mengen'e yapılan bir gezi, hem doğanın hem de lezzetlerin keyfini çıkarmak için ideal bir fırsattır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Cevdet

01 Haziran 2024 Cumartesi

Merhabalar. Mengen kebabı ile ilgili olarak bir şey sormak istiyorum. 1 su bardağı kadar rendelenmiş kaşarı ne zaman mengen kebabının içerisine katmamız gerekiyor? Piştikten hemen sonra üzerine mi serpmemiz gerekiyor yoksa kaşarı ekleyip tekrardan mı pişirmemiz gerekiyor? Bu konuda bilgi verebilir misiniz? İyi çalışmalar

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Cevdet Bey,

Mengen kebabına rendelenmiş kaşar peyniri eklerken, yemeğin pişme sürecinin sonuna doğru eklemelisiniz. Yani, kebabınız piştikten sonra kaşar peyniri üzerine serpiştirip, peynir eriyene kadar kısa bir süre daha fırında veya ocakta tutabilirsiniz. Bu sayede kaşar peyniri eriyerek kebabın üzerinde lezzetli bir katman oluşturacaktır.

İyi çalışmalar dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Adana Kebap Kaç Kalori?

Adana Kebap Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kıyma Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Kıyma Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Çöp Şiş Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Çöp Şiş Kebap Tarifi ve Malzemeleri

İslim Kebabı Nasıl Yapılır?

İslim Kebabı Nasıl Yapılır?

Çöp Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Çöp Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Bostan Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Bostan Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çardak Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Çardak Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dürüm Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Dürüm Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şeftali Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Manisa Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Manisa Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Kebap Kaç Kalori?

Kebap Kaç Kalori?

Kafkas Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Kafkas Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Karışık Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Karışık Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Beğendili Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Beğendili Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Malatya Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Malatya Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Geleli Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Geleli Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Şiş Kebap Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Şiş Kebap Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Kuşbaşı Etli Patlıcan Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Kuşbaşı Etli Patlıcan Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Adana Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Adana Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Tas Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Tas Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Taş Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Taş Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Çentik Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Çentik Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Evde Adana Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Evde Adana Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Evde Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Evde Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Ezmeli Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Ezmeli Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Pöç Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Pöç Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Kestane Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Kestane Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Antakya Tepsi Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Antakya Tepsi Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Avcı Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Avcı Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Abugannuş Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Abugannuş Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Şiş Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Şiş Kebap Tarifi ve Malzemeleri

Çoban Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Çoban Kebabı Tarifi ve Malzemeleri