kebap.gen.tr
kebap

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar  









Zırh Kebabı

Zırh kebabı, Adana yöresine ait bir kebap türüdür. Bu kebap türünü diğer kebap çeşitlerinden ayıran en önemli özellik yapımı esnasında kullanılan ettir. Bu et doğal bir yerde kendine özgü bir yapıya sahip alanların yaylalarında yetiştirilen erkek koyunlardan elde edilmiş olmalıdır. Üretim biçimleri ve işinde ustalığa sahip kişilerce yapılması da ciddi değişiklikler katmaktadır. Kalori açısından diğer et türlerinde olduğu gibi yüksek kalori değerine sahiptir. Fakat içerisine az miktarda yağ eklenmesi ile kalori değeri daha alt seviyeye çekilebilmektedir. Özellikle yaz aylarında mangal partilerinde çoğunlukla tercih edilebilen bir kebap türüdür. Özellikle etle beslenen bireylerce sıklıkla tercih edilmektedir. Misafirlere de güzel bir ikram olarak sunulabilmektedir. Bol acılı seven kişilerce içeriği de acılı olarak oluşturulabilmektedir. Özellikle Adana yöresinde acılı şalgam ile uyumlu bi biçimde tüketilmektedir. Ekmek arasına sarılıp yendiği için tek başına gayet doyurucu bir lezzettir.

Not: Bu kebap çeşidi asla dana eti ile yapılmamaktadır.

Malzemeler

  • Kırmızı pul biber
  • İsteğe bağlı karabiber
  • Kuyruk yağı
  • Koyun eti
Zırh Kebabı Yapımı

Yayla ortamında doğal bir biçimde yetiştirilmiş, en küçük bir yaşında erkek koyundan elde edilmiş olan et, yağlarından sinirlerinden damarlarından ve zarlarından iyice temizlenir. Tüm sinir ve fazlalıklarından temizlenen et parçalara bölünerek bir gün dinlendirme işlemine tabi tutulur. Bir gün dinlenen et zırh adı verilen iki el yardımı ile kullanılan bıçakla iyice kıyılır. Bu zırhın iyice keskin olması çok önemlidir. Çünkü keskin değilse et kıyılmaz sadece ezilir bu da suyunu salmasına ve lezzet kaybetmesine sebep olmaktadır.<
Zırh Kebabı


 Kıymış olan etin % 15'i oranında kuyruk da zırhla kıyılır. Kıyılan bu et ile kuyruk yağı, binde üç ile sekiz arasında( en uygunu binde beş) acılı kırmızı pul biber ve tuz eklenerek bir güzel yoğrulur. Bu karışım adana kebabının ana malzemelerini oluşturmaktadır. Bu karışıma kırmızı taze biber, sarımsak ve acı yeşil taze biber de doğranarak katılabilir. Bu karışım tekrar karıştırılarak iyice birbirine yedirilir. Yedirilen bu karışım üçüncü kez zırhtan geçirilir. Hazır hale gelen karışım 0,5 cm kalınlığında, 3 cm eninde 90-120 cm uzunluğunda şişlere geçirilerek yapılmalıdır. Bu şişler demirden olmalıdır. Alüminyum ve çelikten olmamalıdır. Çünkü çelik ve alüminyum fazla ısınarak etin iç kısmının fazla kurumasına sebep olmaktadır.  

Karışım bu şişlere sıvar gibi saplanır ve saplama sırasında eller suya batırılarak şiş üzerine geçirilen et iyice sıvazlanır. Bu sıvazlama işi etin şişten kopmaması için yapılmaktadır. Ele sürülen su az olmalıdır zira çok su etin haşlanmasına  sebep olmaktadır. Bu haşlanma işlemi de kebabın tadının bozulmasına sebep olmaktadır. Tek kişilik bu kebap 180 gramdır. 

Pişirme ateşi ise alevsiz, durgun ve korlu meşe kömürü ateşinde olmalıdır. Pişirme işlemi etin kırmızı renginden koyu kahverengiye dönmesine kadar sürmektedir. Pişirme esnasında en çok dikkat edilecek husus şişlerin sık sık çevrilmesidir. Kuyruk yağının damlayan yağları da bide ekmek batırılarak alınır. Bu yağ alma işlemi yapılmaz ise yağ ateşe değip yanar ve etin pişme kalitesini bozar. Servisi de genellikle közlenmiş domates,  biber ve sumaklı soğan salatası ile yapılmaktadır. tercihe göre ezme de ikram edilebilir. Ayranla yemeyi tercih edenler olduğu gibi acılı şalgam suyu tercih edenler de mevcuttur.

Afiyet olsun

Yayınlanma Tarihi : 28.12.2015 10:15:23

Zırh Kebabı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Zırh Kebabı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Kestane Kebap

Kestane kebap, kış aylarında herkesin severek yediği yiyeceklerden biridir. Soğuk kış gecelerinde evinizdeki sıcak ortamı daha sevimli bir hale getirebilirsiniz. Ancak kestanelerin yeni çıktığı dönemde bunu pişirmenizi önermeyiz....

Geleli Kebabı

Geleli Kebabı: Geleli kebabı, Malatya ilinin Geleli yöresine ait olan ve Geleli yöresinde sıklıkla yapılan bir yemek çeşididir. Geleli yöresinde çok eskiden beri yapılan geleli kebabının tadı ise bir başka güzeldir. Yapılışı ço...

Yufkalı Şiş Kebap

Yufkalı şiş kebap; evde kolaylıkla yapabileceğiniz bir kebap çeşididir. Yufkalı şiş kebap görüntü itibariyle beyti adı verilen özel kebap türüne benzemektedir. Yapımı son derece pratik olan yufkalı şiş kebabın bazı püf noktaları b...

Saksı Kebabı

Saksı kebabı, saksı kebabı çok sevilen patlıcan kebaplarından biridir. Kıyma ile kuş başı ile ya da tavuk kuş başı ile yapılabilir. Görsel açıdan çok hoş bir görüntüye sahiptir. Yapım aşaması biraz uğraştırıcı da olsa emeğinize de...

Adana Kebap

Adana kebap, Adana yöremize ait olan enfes yiyeceklerden sadece bir tanesidir. Zırh denilen bir çeşit satırla dövülerek ince ince kıyma benzeri hal alan et parçalarından elde edilerek yapılır. Eti kesinlikle kuzu etinden yapılmış...

Bostan Kebabı

Bostan kebabıBostan kebabını isteğe bağlı olarak, kıyma yada tavukla da yapabilirsiniz. Ayrıca patlıcanları tuzlu sudan çıkarttıktan sonra çok iyi bir şekilde kurulamayı unutmayın. Aksi halde kızartırken etrafa çok fazla yağ sıçra...

Etli Patlıcan Kebabı

Etli patlıcan kebabı, hemen hemen her evde yapılan bir yemek çeşididir. Patlıcan ile et birbirine çok yakışan ikilidir. Özellikle patlıcan yemekleri ve kebaplarının içerisine mutlaka et girmektedir. Etli patlıcan kebabı çöp şiş...

Kazan Kebabı

Kazan Kebabı, Urfa'ya özgü nadide tatlardan biri olan kazan kebabı, tadıyla ve görüntüsüyle sevdiklerinize harika bir lezzet şöleni yaşatmanızı sağlayacaktır. Kebabın tencerede pişmesi nedeniyle lezzete lezzet katmaktadır. Gelin k...

Et Kebap

Et Kebap, kebap büyük küçük herkes tarafından sevilerek ve beğenilerek tüketilen en lezzetli yemek çeşitlerinden birisidir. Her yörenin kendisine ait olan birbirinden lezzetli et kebap çeşitleri bulunmaktadır. Özellikle doğu Anado...

Sini Kebabı

Sini kebabı, köfteli harç ile yapılan bir kebap çeşididir. Sini kebabı adını tepsi de pişirildiği ve yassı olduğundan dolayı almıştır. Antep ve Maraş bölgesinde sık yapılan sini kebabı her geçen gün lezzeti ile kendinden bahset...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

kebap, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Mayıs - 2018