Zırh Kebabı

Zırh Kebabı

Zırh kebabı, Adana yöresine ait bir kebap türüdür. Bu kebap türünü diğer kebap çeşitlerinden ayıran en önemli özellik yapımı esnasında kullanılan ettir. Bu et doğal bir yerde kendine özgü bir yapıya sahip alanların yaylalarında yetiştirilen erkek koyunlardan elde edilmiş olmalıdır. Üretim biçimleri ve işinde ustalığa sahip kişilerce yapılması da ciddi değişiklikler katmaktadır.
Kalori açısından diğer et türlerinde olduğu gibi yüksek kalori değerine sahiptir. Fakat içerisine az miktarda yağ eklenmesi ile kalori değeri daha alt seviyeye çekilebilmektedir. Özellikle yaz aylarında mangal partilerinde çoğunlukla tercih edilebilen bir kebap türüdür. Özellikle etle beslenen bireylerce sıklıkla tercih edilmektedir. Misafirlere de güzel bir ikram olarak sunulabilmektedir. Bol acılı seven kişilerce içeriği de acılı olarak oluşturulabilmektedir. Özellikle Adana yöresinde acılı şalgam ile uyumlu bi biçimde tüketilmektedir. Ekmek arasına sarılıp yendiği için tek başına gayet doyurucu bir lezzettir.

Not: Bu kebap çeşidi asla dana eti ile yapılmamaktadır.

Malzemeler

  • Kırmızı pul biber
  • İsteğe bağlı karabiber
  • Kuyruk yağı
  • Koyun eti
Zırh Kebabı Yapımı

Yayla ortamında doğal bir biçimde yetiştirilmiş, en küçük bir yaşında erkek koyundan elde edilmiş olan et, yağlarından sinirlerinden damarlarından ve zarlarından iyice temizlenir.
Tüm sinir ve fazlalıklarından temizlenen et parçalara bölünerek bir gün dinlendirme işlemine tabi tutulur. Bir gün dinlenen et zırh adı verilen iki el yardımı ile kullanılan bıçakla iyice kıyılır. Bu zırhın iyice keskin olması çok önemlidir. Çünkü keskin değilse et kıyılmaz sadece ezilir bu da suyunu salmasına ve lezzet kaybetmesine sebep olmaktadır.

Kıymış olan etin % 15'i oranında kuyruk da zırhla kıyılır. Kıyılan bu et ile kuyruk yağı, binde üç ile sekiz arasında( en uygunu binde beş) acılı kırmızı pul biber ve tuz eklenerek bir güzel yoğrulur. Bu karışım adana kebabının ana malzemelerini oluşturmaktadır. Bu karışıma kırmızı taze biber, sarımsak ve acı yeşil taze biber de doğranarak katılabilir. Bu karışım tekrar karıştırılarak iyice birbirine yedirilir. Yedirilen bu karışım üçüncü kez zırhtan geçirilir. Hazır hale gelen karışım 0,5 cm kalınlığında, 3 cm eninde 90-120 cm uzunluğunda şişlere geçirilerek yapılmalıdır. Bu şişler demirden olmalıdır. Alüminyum ve çelikten olmamalıdır. Çünkü çelik ve alüminyum fazla ısınarak etin iç kısmının fazla kurumasına sebep olmaktadır.

Karışım bu şişlere sıvar gibi saplanır ve saplama sırasında eller suya batırılarak şiş üzerine geçirilen et iyice sıvazlanır. Bu sıvazlama işi etin şişten kopmaması için yapılmaktadır. Ele sürülen su az olmalıdır zira çok su etin haşlanmasına sebep olmaktadır. Bu haşlanma işlemi de kebabın tadının bozulmasına sebep olmaktadır. Tek kişilik bu kebap 180 gramdır.

Pişirme ateşi ise alevsiz, durgun ve korlu meşe kömürü ateşinde olmalıdır. Pişirme işlemi etin kırmızı renginden koyu kahverengiye dönmesine kadar sürmektedir. Pişirme esnasında en çok dikkat edilecek husus şişlerin sık sık çevrilmesidir. Kuyruk yağının damlayan yağları da bide ekmek batırılarak alınır. Bu yağ alma işlemi yapılmaz ise yağ ateşe değip yanar ve etin pişme kalitesini bozar. Servisi de genellikle közlenmiş domates, biber ve sumaklı soğan salatası ile yapılmaktadır. tercihe göre ezme de ikram edilebilir. Ayranla yemeyi tercih edenler olduğu gibi acılı şalgam suyu tercih edenler de mevcuttur.

Afiyet olsun

Zırh Kebabı Yorumları

şifre Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Zırh Kebabı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Adana Şiş Kebap
Adana Şiş Kebap
Adana şiş kebap; kebap çeşitleri içerisinde belki de en gözde yere sahip olan kebap türlerinden bir tanesidir. Adana kebap adı üzerinde Adana İline ait lezzetli bir kebap türüdür. Adana yöresine aittir dediysek de usta kebaplarımız sayesinde bu tadı ...
İskender Kebap Sosu
İskender Kebap Sosu
İskender kebap sosu, herkesin evinde rahatlıkla hazırlayabileceği kolay bir sostur. Evde hazırlanan bu iskender kebap sosu lokantalarda yediklerimizi aratmayacak kadar lezzetlidir. İskender kebap için en önemli şeylerden biri, lezzet katan en önemli ...
Çömlek Kebabı
Çömlek Kebabı
Çömlek kebabı, evde hazırlayabileceğiniz oldukça lezzetli ve kolay yapılan bir yemektir. Kebabı hazırlayacağınız çömlek yıllanmış olursa daha iyi olur. Eskimiş bir çömleğin vereceği lezzet daha mükemmel olur. Yeni bir çömleğiniz varsa, bunun ilk pişi...
Evde Adana Kebap
Evde Adana Kebap
Evde Adana KebapAdana kebap, adından da anlaşılacağı gibi Adana iline ait olan bir kebap çeşididir. Oldukça ünlü bir yemektir ve her bölgemizde hatta yurt dışında bile sevilerek yapılır ve afiyetle yenir. Adana kebabını Adana'da yemek bir ayrıcalıktı...
Fırında Çöp Şiş Kebap
Fırında Çöp Şiş Kebap
Fırında Çöp Şiş Kebap, Türk mutfaklarının olmazsa olmazları kebap çeşitleridir. Bunlardan biri de fırında çöp şiş kebaptır. Büyük küçük herkesin seve seve yediği en güzel kebaplardan biridir. Kalorisi de besin değeri de oldukça yüksektir. Fırında çöp...
Tandır Kebabı
Tandır Kebabı
Tandır kebabı, Gerek yapılışında kullanılan malzemeler ile gerekse yapılması için gerekli olan araç-gereçler nedeni ile birçok insanın yapamadığı bir yemektir. Aslında sizlerde bu mükemmel lezzeti evlerinizde yapabilirsiniz. Tabi ki bu lezzeti yapabi...
İncik Kebabı
İncik Kebabı
İncik kebabı özellikle Malatya yöresine ait yöresel bir kebap çeşididir. Malatya'ya özgün incik kebabı olup hemen hemen her yerde yapılıyor. Çok meşhur ve çok lezzetli bir kebap çeşididir. Hem sağlıklı hem besleyici ve vitamin, mineral ve protein ka...
Beykoz Kebabı
Beykoz Kebabı
Beykoz kebabı, Beykoz kebabı patlıcan yemeklerinin içinde en lezzetli olanıdır diyebiliriz. Patlıcanların Beykoz kebabına uygun seçilmesine dikkat edilmelidir. Damak tadınıza göre farklı baharatlar da ekleyebilirsiniz. Beykoz kebabı malzemeleri:1 kil...
Çentik Kebabı
Çentik Kebabı
Çentik Kebabı, Hakkari yöresine ait olan çentik kebabının asıl adı çeltik kebabı olsa da çoğu yerde çentik kebabı olarak bilinmektedir. Hakkari ve çevresinde oldukça beğenilen ve çok lezzetli olan çentik kebabının yapılışı biraz zahmetli olsa da ...
Tas Kebabı
Tas Kebabı
Tas kebabı, toplum olarak en çok tüketilen ve yapılan et yemeklerinden bir tanesi de tas kebabıdır. Hemen hemen herkesin evinde bir kere bile olsa pişen bir yemek türüdür. Pek çok kişi tarafından çok sevilir ve akşam menüsünde aranır. Özellikle da...
Talaş Kebabı
Talaş Kebabı
Talaş kebabı, doyurucu özelliği fazla olan ve lezzeti ile herkesi kendine bağlayan bir kebap tarifidir. Herkesin kolaylıkla yapabileceği talaş kebabı deneyenlerden de tam not alacaktır. Yufka ile yapılan talaş kebabı biraz börek şeklini de anımsat...
Konak Kebabı
Konak Kebabı
Konak kebabı, pek çok kişi tarafından bilinen bir kebap tarifi değildir. Ancak görsellik açısından hoş bir görüntüye sahip olan konak kebabını davet masalarınızda yer verebilirsiniz. Konak kebabı tarifini sevdikleriniz için, özel günler için veya ...
Şaşlık Kebabı
Şaşlık Kebabı
Şaşlık kebabı, çok eski lezzetlerden bir olan şaşlık kebabı günümüzde pek bilinmemektedir. Ancak lezzetinden ödün vermeden her geçen gün adını duyurmaya başlayan bu kebap, yöresel lezzetlerden bir tanesi olup müptelaları da bir o kadar fazladır. E...
Oruk Kebabı
Oruk Kebabı
Oruk Kebabı, kebabımızın isminden de anlaşılacağı gibi Güney Doğu bölgesine ait olan yöresel bir kebap çeşididir. Özellikle iş harcında kullanılan ince bulgur yani yöresel adıyla simidin vermiş olduğu şahane kendine özgü lezzet olan bir kebap tarifid...
Şeftali Kebabı
Şeftali Kebabı
Şeftali kebabı, Kıbrıs bölgesinin yöresel lezzetlerinden biri olan şeftali kebabı özellikle bayram günlerinde sık yapılmaktadır. Şeftali kebabı adını şeftali görünümünden dolayı almıştır. Ancak bazı yöreler de bu kebaba şef Ali kebabı denilmektedi...
Tava Kebabı
Tava Kebabı
Tava Kebabı; Mutfağınızda bulunan malzemelerle çok kolayca harikalar yaratacağınız bir yemek olan tava kebabının yapılışı çok kolay ve çok pratik olmaktadır. Genellikle doğu kültüründe bulunan bu kebap, lokantalarda yenileceği gibi evlerde de çok kol...
Sırık Kebabı
Sırık Kebabı
Sırık kebabı, Kuzu ya da oğlak eti sırığa takılarak çevirilerek pişirildiği için bu kebabın adına sırık kebabı denir. Bu sırık kebabı zahmetli yapılır ama çok harika bir lezzettir. Ağır ateşte kendi yağıyla piştiği için çok sağlıklı oluyor ve inanılm...
İslim Kebabı Nasıl Yapılır
İslim Kebabı Nasıl Yapılır
İslim Kebabı Nasıl Yapılır, Kebabı bol olan bir ülkede yaşıyoruz ve birden çok kebap çeşidi var. Bunlardan biri islim kebabı. İslim kebabının tadına lezzetine doyum olmaz. İslim kebabını yapımı biraz zahmetli ama evinizde zaman ayırarak yapabilirsini...
Adana Şiş Kebap
Adana Şiş Kebap
Adana şiş kebap; kebap çeşitleri içerisinde belki de en gözde yere sahip olan kebap türlerinden bir tanesidir. Adana kebap adı üzerinde Adana İline ait lezzetli bir kebap türüdür. Adana yöresine aittir dediysek de usta kebaplarımız sayesinde bu tadı ...
İskender Kebap Sosu
İskender Kebap Sosu
İskender kebap sosu, herkesin evinde rahatlıkla hazırlayabileceği kolay bir sostur. Evde hazırlanan bu iskender kebap sosu lokantalarda yediklerimizi aratmayacak kadar lezzetlidir. İskender kebap için en önemli şeylerden biri, lezzet katan en önemli ...
Çömlek Kebabı
Çömlek Kebabı
Çömlek kebabı, evde hazırlayabileceğiniz oldukça lezzetli ve kolay yapılan bir yemektir. Kebabı hazırlayacağınız çömlek yıllanmış olursa daha iyi olur. Eskimiş bir çömleğin vereceği lezzet daha mükemmel olur. Yeni bir çömleğiniz varsa, bunun ilk pişi...
Evde Adana Kebap
Evde Adana Kebap
Evde Adana KebapAdana kebap, adından da anlaşılacağı gibi Adana iline ait olan bir kebap çeşididir. Oldukça ünlü bir yemektir ve her bölgemizde hatta yurt dışında bile sevilerek yapılır ve afiyetle yenir. Adana kebabını Adana'da yemek bir ayrıcalıktı...
Fırında Çöp Şiş Kebap
Fırında Çöp Şiş Kebap
Fırında Çöp Şiş Kebap, Türk mutfaklarının olmazsa olmazları kebap çeşitleridir. Bunlardan biri de fırında çöp şiş kebaptır. Büyük küçük herkesin seve seve yediği en güzel kebaplardan biridir. Kalorisi de besin değeri de oldukça yüksektir. Fırında çöp...
Tandır Kebabı
Tandır Kebabı
Tandır kebabı, Gerek yapılışında kullanılan malzemeler ile gerekse yapılması için gerekli olan araç-gereçler nedeni ile birçok insanın yapamadığı bir yemektir. Aslında sizlerde bu mükemmel lezzeti evlerinizde yapabilirsiniz. Tabi ki bu lezzeti yapabi...
Güveçte Patlıcan Kebabı
Güveçte Patlıcan Kebabı
Güveçte patlıcan kebabı, güveçte patlıcan kebabı kolay olarak yapılan yemek tariflerindendir. Kısa sürede malzemeler hazırlanır güvece eklenir ve fırına verilir. Malzemeler hazırlanıp doğrandıktan sonra yapım aşaması bite ve fırına verilir. Bu...
Kağıt Kebabı
Kağıt Kebabı
Kağıt kebabı, önceki zamanlarda olduğu gibi günümüzde de birçok insanın damak tadına hitap eden mükemmel bir etli yemek türüdür. Farklı yörelere göre genellikle değişik şekillerde yapılan ve farklı malzemeler kullanılan kağıt kebabı genel olar...
Büryan Kebabı
Büryan Kebabı
Büryan kebabı, ülkemizin her yerinde yapılan, ancak en fazla Siirt ve Bitlis yöresinde bilinen et yemeğidir. Ancak Siirt ve Bitlis yöresinde yapılan biryan kebabı bile farklı lezzetlere sahiptir. Halk arasında biryan, püryan olarak, Arapçada p...
Kafkas Kebabı
Kafkas Kebabı
Kafkas Kebabı, Kafkas yöresine ait kebap tariflerinden biridir. Lezzet açısından mükemmel bir tadı olan Kafkas kebabını özel konuklarınız için gönül rahatlığı ile yapabilirsiniz. Diğer kebap çeşitleri gibi pilav eşliğinde değil de ince ...
Manisa Kebabı
Manisa Kebabı
Manisa kebabı Manisa yöresinin en meşhur kebabıdır. Evinizde kolayca yapacağınız bir yemektir. Bu Manisa kebabı ile misafirlerinizi çok güzel bir şekilde ağırlıya bilirsiniz. Manisa kebabı çok lezzetli sağlıklı, vitaminli ve mineral kay...
Patlıcanlı Kürdan Kebabı
Patlıcanlı Kürdan Kebabı
Patlıcanlı Kürdan Kebabı, yaz aylarında patlıcanla hazırlanan en nefis kebaplardan birisi olan patlıcanlı kürdan kebabını sizlerde kolaylıkla hazırlayarak mükemmel sofralar kurabilirsiniz. Davet sofralarının baş köşesinde yerini alan bu enfes ...
Çöp Şiş Kebap
Çöp Şiş Kebap
Çöp şiş kebap; Bugün başta Adana, Mersin, Osmaniye,Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya illerimizde hızlı bir şekilde tüketilip adını duyurmuş olsa da hemen hemen Türkiye'nin dört bir yanında bilinip tüketilmektedir. protein değeri oldukça yüksek...
Tirit Kebabı
Tirit Kebabı
Tirit kebabı, özellikle Konya bölgesinde sık yapılan tirit kebabı Konya mutfağının yöresel lezzetlerinden bir tanesidir. Farklı bir lezzet olan tirit kebabı, özellikle düğün ve mevlit yemeklerinin olmazsa olmazıdır. Aynı zaman da tirit k...
Hatay Tepsi Kebabı
Hatay Tepsi Kebabı
Hatay Tepsi Kebabı: Hatay tepsi kebabı adından da anlaşıldığı gibi Hatay ilinin Antakya mutfağına özgü bir kebap çeşididir. Hatay’ın bu tepsi kebabının yapımı çok basit olduğu gibi tadı da çok lezzetlidir. Bu sebeple de Hatay’ın en fazl...
Kıyma Kebabı
Kıyma Kebabı
Kıyma kebabı, yapımı oldukça kolay ve lezzetli bir yemektir. Evlerinde mangal bulunan ve mangal yapmakta zevk alan herksesin gönül rahatlığı ile yapabileceği bir lezettir. Her damak tadina hitap eden bir kebab çeşitlerinden sade...
Macar Kebabı
Macar Kebabı
Macar kebabı, çok lezzetli bir et yemeklerinden biridir. Macar kebabı önce göze hitap ediyor ve sonra midenizi doyuruyor. Macar kebabı sevdiklerinize ve özel misafirlerinize sunacağınız çok güzel bir kebap çesididir. Üstelik oldukça da ...
Tepsi Kebabı Antakya
Tepsi Kebabı Antakya
Tepsi kebabı Antakya, bu yörenin kendine kendine has lezzetli bir kebap tarifidir. Hem hazırlanması kolay, hem de doyurucu olan kebabı evinizde rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Bu kebap tarifi aynı zamanda sini kebabı olarak anılır. Kebabın tüm...
Çöp Kebabı
Çöp Kebabı
Çöp kebabı; Dünyada kebabı ile meşhur olan bir ülkeyiz ve Türkiye' de her yöreye ait kebap çeşidi vardı ve bu kebap çeşitlerini saymakla bitiremeyiz. Evde rahatlikla yapabileceğiniz kebab çesitlerimizden çöp kebabin tarifini sizlerle paylaş...
Domatesli Kebap
Domatesli Kebap
Domatesli kebap, domates her yemeğin yanına çok yakışmaktadır. Kebapların ya da et yemeklerinin yanına közlenerek verildiği zaman çok güzel bir çeşit olduğu gibi, urfa bölgesinde domatesli kebap çok fazla insan tarafından yenilmeye başlayınca ...
Patates Kebabı
Patates Kebabı
Patates Kebabı, Her yaş grubunun severek yediği ve menüler de özel bir yere sahip olan kebap çeşitlerinden biri de patates kebabıdır. Patates kebabı hem çok lezzetli hem de yapılışı daha pratiktir. Patates kebabının tarifi şu şekildedir; ...
Kuzu Kebabı
Kuzu Kebabı
Kuzu kebabı; Eski çağlarda insanların yerleşik düzene geçtikleri ve ateşi buldukları zamandan bu güne kuzu kebabı yapılıp yenilmektedir. İlkel fırınlar icat edilip tandırlar kurulmuştur hayvancılık geliştirilip koyun,kuzu,çebiç,yetiştir...
Soğan Kebabı
Soğan Kebabı
Soğan kebabı, Gaziantep yöresine ait bir diğer lezzetli kebaptır. Pişmiş soğanı seven herkesin yemesi gereken müthiş bir lezzettir. Yapımı oldukça kolay olan bu kebabın kalorisi ise sadece 342 kaloridir. Soğan kebabı için gerekli ...
Tepsi Kebabı
Tepsi Kebabı
Tepsi Kebabı: akşam yemeğe misafirlerinize sunacağınız yapımı kolay olan ve tadı çok lezzetli olan tepsi kebabını evdeki malzemelerle de kolaylıkla yapabilirsiniz. Yanına bir çoban salata ve bir pirinç pilavı ile çok daha lezzetli olacaktır. <...
Halep Kebabı
Halep Kebabı
Halep Kebabı, Kebap çeşitleri menüler de ayrı bir yeri vardır. Birçok kişi kebap sevmekte ve öğünler de tercih etmektedir. Yapılışının zor olmayışı ve lezzetli oluşu özellikle et sevenlerin tercih etmelerine neden olmuştur. Türk mutfağın ...
Fırın Kebabı
Fırın Kebabı
Fırın kebabı, Konya iline ait bir kebaptır. Bu güzel yemeği yapmak ise oldukça kolaydır ve misafirlerinizin damağına hitap edin. Ayrıca 1 porsiyonu(100 gram) sadece 460 kaloridir.

 

Manisa Kebabı
Patlıcanlı Kürdan Kebabı
Çöp Şiş Kebap
Tirit Kebabı
Hatay Tepsi Kebabı
Çömlek Kebabı
Kıyma Kebabı
Macar Kebabı
Tepsi Kebabı Antakya
Çöp Kebabı
Domatesli Kebap
Patates Kebabı
Kuzu Kebabı
Zırh Kebabı
Soğan Kebabı
Tepsi Kebabı
Halep Kebabı
Fırın Kebabı
İncik Kebabı
Beykoz Kebabı
Çentik Kebabı
Tas Kebabı
Talaş Kebabı
Konak Kebabı
Şaşlık Kebabı
Oruk Kebabı
Şeftali Kebabı
Tava Kebabı
Sırık Kebabı
İslim Kebabı Nasıl Yapılır
Popüler İçerik
Patates Kebabı
Patates Kebabı
Patates Kebabı, Her yaş grubunun severek yediği ve menüler de özel bir yere sahip olan kebap çeşitlerinden biri de patates kebabıdır. Patates kebabı h...
Kuzu Kebabı
Kuzu Kebabı
Kuzu kebabı; Eski çağlarda insanların yerleşik düzene geçtikleri ve ateşi buldukları zamandan bu güne kuzu kebabı yapılıp yenilmektedir. İlkel fırınla...
Soğan Kebabı
Soğan Kebabı
Soğan kebabı, Gaziantep yöresine ait bir diğer lezzetli kebaptır. Pişmiş soğanı seven herkesin yemesi gereken müthiş bir lezzettir. Yapımı oldukça kol...
Tepsi Kebabı
Tepsi Kebabı
Tepsi Kebabı: akşam yemeğe misafirlerinize sunacağınız yapımı kolay olan ve tadı çok lezzetli olan tepsi kebabını evdeki malzemelerle de kolaylıkla ya...
Halep Kebabı
Halep Kebabı
Halep Kebabı, Kebap çeşitleri menüler de ayrı bir yeri vardır. Birçok kişi kebap sevmekte ve öğünler de tercih etmektedir. Yapılışının zor olmayışı ve...
Fırın Kebabı
Fırın Kebabı
Fırın kebabı, Konya iline ait bir kebaptır. Bu güzel yemeği yapmak ise oldukça kolaydır ve misafirlerinizin damağına hitap edin. Ayrıca 1 porsiyonu(10...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları Sosyal Medya
Oruk Kebabı
Şeftali Kebabı
Tava Kebabı
Sırık Kebabı
İslim Kebabı Nasıl Yapılır
Gizlilik İlkeleri
Güvenlik İlkeleri
Kebap Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik İlkeleri
Güvenlik İlkeleri
Kebap Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Sosyal Medya
Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram
Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ağustos - 2018